Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Akvapark Novolandia ponúka návštevníkom vodu z obdobia druhohôr

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vonkajšie bazény v Rapovciach sú prevádzkované počas letnej sezóny, tohto roku ich otvorili 14. mája.


Rapovce 29. mája (TASR) – Reliktná voda pochádzajúca z obdobia druhohôr, ktorá v čase pred 23 až 25 miliónmi rokov vsiakla do vápencového kolektora, je hlavným lákadlom akvaparku Novolandia pri obci Rapovce neďaleko Lučenca. Pre TASR to uviedla jeho vedúca Zlata Kandrová.

Voda je z podložia čerpaná prostredníctvom 1501 metrov hlbokého geotermálneho vrtu a dosahuje v ňom teplotu 38,1 stupňa Celzia. „Ide o výnimočnú vodu, ktorá má byť pozostatkom pravekého mora. Vyhľadávajú ju aj návštevníci zo zahraničia, predovšetkým z Maďarska. Dá sa povedať, že návštevnosť domácich nedosahuje počet ľudí, ktorí k nám chodia zďaleka,“ špecifikovala Kandrová. Dodala, že 5. júla budú oslavovať piate výročie jeho otvorenia. „Kúpalisko sa postupne vyvíjalo. Začínali sme s tromi bazénmi - sedacím, detským a plaveckým. V nasledujúcich rokoch postupne pribúdali fínske kade, relaxačný bazén a vo februári tohto roku aj wellness časť,“ stručne priblížila históriu akvaparku jeho vedúca.

Wellness, ktorý je v prevádzke počas celého roka, obsahuje podľa jej slov celkovo šesť sáun, vrátane fínskej, soľnej či bylinnej. „Jeho súčasťou je aj jacuzzi, vyhrievaná lavica a takzvaný ochladzovací svet. Návštevníci môžu využiť aj masérsku miestnosť, kde im je neustále k dispozícii masér,“ načrtla Kandrová s tým, že novinkou aktuálnej sezóny sú aromamasáže. „Vo wellness časti sa nachádzajú aj dva bazény, vnútorný detský bazén a vonkajší relaxačný bazén,“ dodala.

Vonkajšie bazény v Rapovciach sú prevádzkované počas letnej sezóny, tohto roku ich otvorili 14. mája. Špecialitou akvaparku je podľa jeho vedúcej kúpanie pri západe slnka. „V máji ho organizujeme v piatok a v sobotu, ale počas hlavnej sezóny takmer každý deň. V sobotu navyše v tom čase hráva živá hudba, ktorá vytvára osobitú atmosféru. Pre deti sú počas sezóny k dispozícii aj animátorky,“ informovala vedúca.

V budúcnosti by mal v areáli Novolandie pribudnúť i hotel a v Rapovciach už uvažujú aj nad ďalšími plánmi. „Mojou tajnou myšlienkou je postupná premena nášho akvaparku na zariadenie kúpeľného typu, keďže tunajšia voda má skutočne priaznivé účinky na ľudský organizmus,“ zakončila Kandrová.