Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Alena Bašistová sa vzdala kandidatúry na primátorku Košíc

Alena Bašistová ešte ako kandidátka strany Sieť na primátorku mesta Košice Foto: TASR/ František Iván

Kandidátka strán Sieť a Most-Híd to oznámila priamo počas televízneho prenosu.

Bratislava 8. novembra (Teraz.sk) - Spoločná kandidátka strán Sieť a Most-Híd na primátorku Košíc Alena Bašistová sa vzdala kandidatúry v prospech kandidáta širokej pravicovej koalície Rudolfa Bauera.

Oznámila to v priamom prenose počas diskusnej relácie na TA3.

Bašistová uviedla, že už odmieta byť predmetom pravicových koaličných rokovaní a aj keď v prieskume predstihla svojho pravicového protikandidáta, rozhodla sa ho podporiť, pretože "on to dotiahne až do konca". Bašistová svoj krok vysvetlila aj tým, že komunálne voľby v Košiciach chápe ako referendum proti Pavlovi Paškovi.

"Rozhodnutie Aleny Bašistovej ma prekvapilo, ale úplne mu rozumiem a vnímam ho ako prejav jej osobného hrdinstva o to viac, že sa v prieskumoch už dostala pred pána Bauera. Jej postoj však môže moc Pavla Pašku oslabiť oveľa viac a prísnejšie ako ceremónie v parlamente. S návrhom uchopiť komunálne voľby v Košiciach ako referendum o Pavlovi Paškovi a jeho tieňovom primátorovi súhlasím. Už zajtra prídem do Košíc takéto referendum osobne vyhlásiť," uviedol predseda strany Sieť Radoslav Procházka, ktorého vyhlásenie pre TASR sprostredkoval hovorca Siete Ján Orlovský.

Podľa súčasného košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD) riešenia pre Košice nie sú ani ľavicové, ani pravicové. "Veľké zmeny k lepšiemu, ktoré sme v Košiciach urobili za posledné štyri roky, slúžia všetkým Košičanom. Modernizácia dopravy, rekonštrukcia kúpaliska ČH, nové pracovné miesta, byty pre mladé rodiny, sú predsa pre všetkých Košičanov bez ohľadu na to, s akou politickou stranou sympatizujú," uviedol Raši pre TASR.

Bašistová je 37-ročná vysokoškolská pedagogička, bola najmladšou kandidátkou na post hlavy košickej radnice.

Počet kandidátov na post primátora Košíc sa teda aktuálne ustálil na čísle šesť, čo je o jedného menej ako pred štyrmi rokmi. Už koncom septembra odvolalo Združenie robotníkov Slovenska kandidatúru Mariána Skurkaia, kandidatúry sa vzdal Ján Dečo – nezávislý a teraz Bašistová.

O primátorské kreslo teda zabojujú Boris Urbančík za stranu TIP, Rudolf Bauer za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Jaroslav Džunko – nezávislý, Ivan Goňko za Jednotu–ĽSS, Jozef Holečko – nezávislý a súčasný košický primátor Richard Raši za Smer-SD.

Voliči v Košiciach si 15. novembra zvolia v 14 volebných obvodoch aj 41 poslancov mestského zastupiteľstva a aj starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev v 22 mestských častiach.

Predvolebnú diskusiu medzi Richardom Rašim a Alenou Bašistovou si môžete pozrieť TU.