Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ambulantní lekári v Košiciach už uvažujú aj o platbách pacientov

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Niektorí z nich dnes pre TASR uviedli, že peniaze nestačia, resp. žiadne navýšenie nepocítili.

Košice 2. júla (TASR) - Situácia, ktorá nastala v ambulanciách pre platby Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), košickým lekárom nevyhovuje. Niektorí z nich dnes pre TASR uviedli, že peniaze nestačia, resp. žiadne navýšenie nepocítili.

Dagmar Takácsová z Očnej a detskej ambulancie síce zmluvu s VšZP podpísala, tvrdí však, že v jej prípade nedošlo k žiadnemu navýšeniu. "V mojej ambulancii sa nedostalo najmenšieho zvýšenia finančného objemu, ktoré bolo deklarované pani ministerkou ako finančné prostriedky pre platovú úpravu sestier," uviedla pre TASR. Je rozhodnutá zvažovať ako zvýšiť príjem svojej ambulancie. Svojich pacientov, ktorí majú Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, nechcela obmedzovať. "Zmluvu som podpísala iba preto, že poistenci VšZP u mňa ošetrenie nutne potrebujú," zdôvodnila.

Košická lekárka Eva Antónyová zo všeobecnej ambulancie pre deti a dorast stále čaká, ako sa situácia vyvinie. "Ešte neviem, ako ďalej s vyberaním poplatkov, tam som si nie istá, ako sa zachovám, čakám, čo bude," povedala pre TASR. Poplatky zatiaľ nevyberá.

Zmluvu podpísal aj košický špecialita z dermatologickej ambulancie, ktorý nechcel byť menovaný. "Podpísal som, lebo je kríza, ale donekonečna to tak nemôže byť," vysvetlil TASR. Je rozhodnutý vyberať od pacientov aj poplatky, ak by k nim prišlo. Zdôraznil, že zároveň súhlasí so všetkými svojimi kolegami, ktorí svoje podpisy odmietli dať. Podľa neho štát takto vydiera doktorov.

"Máte súkromnú firmu a to akoby vás nútili predávať pivo po sedem korún, hoci vy ho nakúpite po 10," povedal. Zhodnotil, že peňazí je v systéme málo, ale keď ich štát neuvoľní viac, tak nebude fungovať. K sumám, ktoré mali navýšiť doktorom a sú medializované vo výške okolo 200 eur, je skeptický. "To, čo navýšili, sú smiešne sumy. Konkrétne mne navýšili o 70 eur."