Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Analýza kuchynského odpadu v Lamači potvrdila dobrú kvalitu triedenia

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková

V Lamači zaviedli zber kuchynského odpadu na jeseň 2021, v priebehu prvých mesiacov aktuálneho roka sa zber rozšíril aj do ďalších mestských častí metropoly.

Bratislava 22. júna (TASR) – V bratislavskom Lamači sa uskutočnila historicky prvá analýza biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu z domácností na Slovensku. "Výsledky preukázali veľmi dobrú kvalitu vytriedenia a čistoty kuchynského odpadu," informovala Alexandra Kolarik z občianskeho združenia (OZ) Zenzo, ktoré spolu s OZ Priatelia Zeme – SPZ, pracovníkmi bratislavského magistrátu i mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadov (OLO) prieskum organizovalo. V Lamači sa uskutočnil preto, lebo práve v tejto mestskej časti sa začal pilotný zber kuchynského bioodpadu v hlavnom meste.

Analýzou prešlo 735,75 kilogramu (kg) kuchynského odpadu z bytových domov a 99,46 kg kuchynského odpadu z rodinných domov. "Z analyzovanej vzorky pochádzajúcej z bytových domov tvoril kuchynský odpad 88,99 percenta. Ďalších 7,41 percenta tvoril odpad zo záhrad a 2,62 percenta tvorili kompostovateľné vrecká. Nerozložiteľné odpady tvorili 0,57 percenta znečistenia," uviedla Kolarik. "Vo vzorke z rodinných domov tvoril kuchynský odpad vyše 97 percent, 2,33 percenta bolo zastúpených kompostovateľnými vreckami. Nerozložiteľné odpady tvorili 0,25 percenta znečistenia," dodala.

Na základe analýz skonštatovala, že v oboch prípadoch bolo znečistenie veľmi nízke, a to aj v porovnaní s inými európskymi metropolami. "V nemeckom Mníchove sa napríklad znečistenie kuchynského odpadu pohybuje okolo piatich percent," upozornila.

Čísla podľa nej dokazujú, že Bratislava sa môže stať premiantom v nakladaní s odpadmi v Európe. Zdôrazňuje zároveň nevyhnutnosť ďalšej osvety a informovanosti verejnosti o dôležitosti triedenia.

V Lamači zaviedli zber kuchynského odpadu na jeseň 2021, v priebehu prvých mesiacov aktuálneho roka sa zber rozšíril aj do ďalších mestských častí metropoly.