Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Architekti a urbanisti hľadajú riešenie pre trenčianske nábrežie

Trenčiansky hrad Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do mesta príde až 70 účastníkov, ktorí budú pracovať na návrhoch riešenia trenčianskeho nábrežia.

Trenčín 25. septembra (TASR) – Takmer 70 študentov architektúry, pedagógov a garantov bude oddnes do piatka na spoločnom workshope v Trenčíne pracovať na návrhoch riešenia trenčianskeho nábrežia. Lídrom projektu nazvanom Trenčín si Ty je hlavný architekt mesta Martin Beďatš, odborným garantom Peter Gero, ktorého dielom je napríklad i Hafen City v hamburskom prístave.

Podľa hovorcu Trenčína Richarda Nemca cieľom je získať nezávislé tvorivé študentské pohľady na oživenie centra Trenčína ako mesta na vode. Organizuje ho mesto Trenčín, začína sa dnes a vyvrcholí programom na Mierovom námestí v piatok popoludní. "Do Trenčína príde až 70 účastníkov workshopu vrátane pedagógov a študentov architektúry, urbanizmu a krajinnej architektúry v Brne, Bratislave a Nitre. V zmiešaných tímoch budú pracovať na rovnakom zadaní. Hlavný stan budú mať rozložený v trenčianskej Synagóge. Prvý deň sa zoznámia s nábrežím mesta a centrom. Počas nasledujúcich dní ich čaká práca na zadaniach," priblížil Nemec.

"V minulosti sa za zatvorenými dverami bez širšej diskusie urobilo mnoho zlých rozhodnutí. Žijeme v novej dobe, kedy ľudia cestujú, porovnávajú a majú mnoho inšpirácií. Uprostred mesta máme na dosah rieku, no priestor nábrežia ostáva zatiaľ nevyužitý. Projekt Trenčín si Ty pokladám za jeden z najdôležitejších v tomto volebnom období. Je to cesta ako sa vyvarovať chýb z minulosti a prísť s jedinečnými myšlienkami pre naše mesto," uviedol primátor Richard Rybníček. Prístup zapájania verejnosti do tvorby mesta chce samospráva podľa jeho slov posunúť aj do ostatných častí Trenčína.

Garantom projektu je otec procesu modernizácie Hamburgu Peter Gero. Práve tento významný architekt mal na starosti modernizáciu nevyužívaných dokov v meste a zabudnutým štvrtiam dal nový význam. "Projekt Trenčín si Ty je pre mňa jeden ukážkový prístup mesta, ako sa má dnes riešiť problém urbanizmu a participatívneho plánovania," povedal Gero.

Svoje návrhy na riešenie trenčianskeho nábrežia predstavia študenti verejnosti v piatok 28. septembra o 16.30 na Mierovom námestí v rámci záverečného hudobného a tvorivého happeningu.