Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Arcibiskup Ján Babjak bude na Veľký štvrtok umývať kňazom nohy

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Obrad umývania nôh je spomienkou na evanjeliovú udalosť, keď Ježiš Kristus pred samotným začiatkom poslednej večere vstal od stola a začal 12 apoštolom umývať nohy.

Prešov 13. apríla (TASR) - Kňazi Prešovskej archieparchie spolu s arcibiskupom a metropolitom Jánom Babjakom SJ si na Veľký štvrtok (14. 4.) pripomenú ustanovenie sviatostí Eucharistie a kňazstva. Svätú liturgiu bude vladyka Babjak slúžiť o 9.30 h v prešovskej gréckokatolíckej Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Počas nej bude posvätené myro a na konci sa uskutoční obrad umývania nôh 12 kňazom. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Myro, ktoré bude vladyka Ján posviacať pri svätej liturgii, je vzácny olej, ktorým sa vysluhuje sväté tajomstvo myropomazania, v latinskom obrade sviatosť birmovky. Je zložené z vody, oleja, vína, aromatických olejov a 33 aromatických bylín. Veľký počet zložiek symbolizuje bohatstvo a rôznorodosť darov milostí Svätého Ducha," priblížil Pavlišinovič.

Obrad umývania nôh je spomienkou na evanjeliovú udalosť, keď Ježiš Kristus pred samotným začiatkom poslednej večere vstal od stola a začal 12 apoštolom umývať nohy. "Podobne aj arcibiskup na konci svätej liturgie vyzlečie vrchnú časť biskupského rúcha a pristúpi k 12 vybraným kňazom, ktorým bude rad radom umývať nohy. Tohto roku bude umývať nohy 11 kaplánom, teda kňazom, ktorí sú najmladší spomedzi presbyterov Prešovskej archieparchie. Tým posledným kňazom, ktorý predstavuje apoštola Petra, je protosynkel - generálny vikár Prešovskej archieparchie," vysvetlil Pavlišinovič.

Prešovská archieparchia je počtom veriacich a kňazov spomedzi všetkých troch gréckokatolíckych eparchií na Slovensku najväčšia. Celkovo má 320 kňazov, z toho 18 rehoľných, a taktiež má dvoch stálych diakonov. Z uvedeného počtu kňazov bolo v roku 2021 arcibiskupom a metropolitom Jánom Babjakom vysvätených päť novokňazov.