Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Arcidiecézna charita Košice otvorila ďalšie centrum pre utečencov

Snímka z charitného Centra podpory pre odídencov z Ukrajiny, ktoré otvorila Arcidiecézna charita v Košiciach 14. júna 2022. Vpravo košický arcibiskup-metropolita Bernard Bober. Foto: TASR - František Iván

ACHK vytvorila v Košiciach pracovné podmienky pre ôsmich pracovníkov z Ukrajiny, ide o psychologičky, pedagogičky či kreatívne umelkyne.

Košice 14. júna (TASR) - Arcidiecézna charita Košice (ACHK) v utorok otvorila ďalšie Centrum podpory na integráciu a sociálne sprevádzanie utečencov z Ukrajiny, ktorí našli dočasný domov na Slovensku. V centre na Moyzesovej ulici 24 v Košiciach poskytujú psychosociálne poradenstvo, pomoc pri hľadaní si práce, humanitárnu pomoc, ale aj kreatívne voľnočasové aktivity. Pre TASR to z ACHK uviedla Silvia Hrabčáková.

"V dolných priestoroch sa nachádza malý humanitárny sklad pomoci, ide napríklad o trvanlivé potraviny, hygienické potreby či šatstvo, ktoré si môžu bezplatne vyzdvihnúť. Hore máme priestory, kde sa vykonáva individuálna psychologická poradňa pre deti a dospelých. Budú sa tu vykonávať aj kreatívne workshopy zamerané na arteterapiu," spresnila s tým, že pripravujú aj kurzy slovenského jazyka či detský tábor.



ACHK vytvorila v Košiciach pracovné podmienky pre ôsmich pracovníkov z Ukrajiny, ide o psychologičky, pedagogičky či kreatívne umelkyne. Zorganizovali pre nich aj dvojdňový psychosociálny tréning. "Ten poskytol základné zručnosti, ktoré aktuálne potrebujú ľudia pracujúci s vojnovými utečencami. Účastníci tréningu svoje poznatky môžu okamžite využiť v teréne," priblížil riaditeľ ACHK Cyril Korpesio s tým, že ďalšie vzdelávanie sa uskutočňuje online formou.

Aktuálne ACHK realizuje činnosť centier podpory pre utečencov z Ukrajiny okrem Košíc aj v Prešove, Snine a Michalovciach. Slovenská katolícka charita avizovala, že ich prostredníctvom svojich arcidiecéznych, diecéznych a eparchiálnych charít otvorí celkovo 25.