Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Arcidiecézna charita má v Snine centrum pre utečencov

Na snímke matka s deťmi z Ukrajiny na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 4. marca 2022. Foto: TASR Roman Hanc

Zamestnaní utečenci v spolupráci s charitnými pracovníkmi a dobrovoľníkmi pomáhajú pri integrácii a vytváraní aktivít pre ukrajinskú komunitu.

Snina 19. mája (TASR) – Centrum podpory pre vojnových utečencov z Ukrajiny vo štvrtok v Snine oficiálne otvorila Arcidiecézna charita Košice (ACHK). V priestoroch, kde sídli aj denný stacionár, prevádzkujú centrum už takmer dva mesiace, avšak teraz charita dokázala vytvoriť aj pracovné miesta pre samotných utečencov. TASR o tom za ACHK informovala Silvia Hrabčáková.

Zamestnaní utečenci v spolupráci s charitnými pracovníkmi a dobrovoľníkmi pomáhajú pri integrácii a vytváraní aktivít pre ukrajinskú komunitu. V priebehu dvoch mesiacov v centre pomohli spolu 308 jednotlivcom a rodinám, ktorí našli dočasný domov v meste Snina a okolí. Okrem potravinovej a materiálnej pomoci pomáhajú pri hľadaní ubytovania, vybavovaní úradných záležitostí, organizujú kurzy slovenského jazyka a vytvárajú voľnočasové aktivity pre najmenších i dospelých.

"Dnešným dňom oficiálne otvárame centrum podpory v Snine. Tešíme sa, že v pomoci, ktorú sme poskytovali od prvých dní vypuknutia konfliktu, môžeme naďalej pokračovať," povedal koordinátor sninského centra Ján Čop. Pre ukrajinských utečencov charita organizuje kurzy slovenského jazyka, spoločenské podujatia a aktivity, kreatívne workshopy, vydávanie teplých obedov a naďalej pokračuje v potravinovej a materiálnej podpore. Počas letných prázdnin má ACHK naplánované tábory pre deti. "Som rád, že práve charita je jednou z organizácií, ktorá pomoc poskytuje naďalej, aj keď počiatočná vlna solidarity spoločnosti postupne klesá," dodal Čop.

Aktuálne centrum navštevuje približne 60 jednotlivcov a rodín, ktorí v Snine a okolí našli dočasný domov. Riaditeľ ACHK Cyril Korpesio zdôrazňuje, že pri integrácii rodín nie je postačujúca len materiálna podpora. "V Snine sme zatiaľ dokázali vytvoriť pracovné podmienky pre osem vojnových utečencov. Tí pomáhajú pri sociálnom sprevádzaní, integrácii a vytváraní aktivít v centre podpory. Výborne dopĺňajú charitný kolektív, pretože poznajú kultúru, nemajú jazykovú bariéru a vďaka tomu vedia utužiť ukrajinskú komunitu. Práca im umožňuje lepšiu integráciu do spoločnosti a stávajú sa samostatnými," skonštatoval.

Jednou z nových zamestnancov v centre podpory je vyštudovaná učiteľka menom Alena, ktorá do Sniny prišla z východnej časti Ukrajiny. "Budem pomáhať pri aktivitách zameraných na rozvoj motoriky u detí, vytvárať športové aktivity alebo vysvetľovať zaujímavosti o ukrajinskej a slovenskej kultúre." Domov sa plánuje vrátiť ihneď, keď sa situácia upokojí.