Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Areál jedinej kyselky v NP Poloniny získava rekonštrukciou nový šat

Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem bežných turistov je areál Kyslej vody prístupný v rámci exkurzií v prírode aj školopovinným deťom a mládeži.

Zboj 29. augusta (TASR) - Na zaujímavé, oddychovo-náučné miesto sa mení počas tohto leta areál Kyslej vody pri obci Zboj v okrese Snina. Ide o jediný prameň alkalickej kyselky na území Národného parku (NP) Poloniny.

Ako TASR informovala Iveta Buraľová zo Správy NP Poloniny, areál získava nový šat vďaka rekonštrukcii, ktorú realizujú ochranári prírody v spolupráci s občianskym združením Čemerica Stakčín a obcou Zboj. Projekt finančne podporila Nadácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft v rámci programu Zelené oázy.

"Po oprave altánku a rekonštrukcii prameňa, kde sme odstránili pôvodný múr, vyhĺbili jamu prameňa a postavili nový kamenný múrik, sa okolie prameňa vysypalo novým kamenným podložím," uviedla na margo dokončených prác v areáli Kyslej vody Buraľová. Zároveň dodala, že okolité prostredie skrášľujú od jari tohto roka novovysadené stromové aleje.

V najbližších dňoch pribudne v rekonštruovanom areáli pri obci Zboj šesť nových informačných panelov. Tabule budú informovať návštevníkov NP o kolobehu vody v prírode, samotnom prameni, živote vtákov ako aj ďalších živočíchov v jeho blízkosti.

"Informačné tabule budú doplnené o maľby detí, ich krížovky a hlavolamy, ktoré vytvorili počas exkurzie areálu Kyslej vody na sklonku minulého školského roka," spresnila Buraľová.

Tvorcovia malej ekoučebne v prírode pozývajú do zaujímavého prostredia NP Poloniny pri Zboji návštevníkov rôzneho veku. Okrem bežných turistov je areál Kyslej vody prístupný v rámci exkurzií v prírode aj školopovinným deťom a mládeži.