Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Art camp priniesol tento rok nad Dúbravicu oddychový prístrešok

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Hlavným cieľom projektu je prinášať hodnotnú architektúru a dizajn aj do menej frekventovaných oblastí.

Dúbravica 5. septembra (TASR) - K vyhliadkovej veži Unimo, saune Kunstdorf a "kozmickej lodi UFO", ktoré účastníci projektu Landscape Revisited vytvorili v obci Dúbravica v okrese Banská Bystrica v uplynulých rokoch, pribudol aktuálne drevený prístrešok na kopci nad obcou a dedinský parkový mobiliár. Netradičné diela vidieckej architektúry predstavia umelci svetu na dnešnej podvečernej vernisáži.

Podľa Andrej Poliaka zo združenia Periférne centrá, ktoré je každoročným organizátorom art campu v Dúbravici, tvorivého tábora sa tento rok zúčastnili renomované architektonické ateliéry zo Slovenska a Čiech. "Počas desiatich dní tu dohromady tvorilo 25 architektov a študentov architektúry a dizajnu," priblížil podujatie TASR.

Obec a okolie obohatia napríklad aj viacfunkčné stánky – preliezky, ktoré sú dielom ateliéru Young.s. Prístrešok pri ohnisku na kopci je z dielne ateliéru 2021 architekti. V obci pribudne aj mobiliár, ktorý vytvorili v kooperácii dizajnér Jonny Štofko, architekti Eva Šestina a Martin Fabian. Záhradný ateliér zas vytvorili českí H3T architekti.

Podľa Poliaka hlavným cieľom projektu je prinášať hodnotnú architektúru a dizajn aj do menej frekventovaných oblastí a poukázať na početné možnosti využitia verejného priestoru Podpoľania.

Projekt zastrešuje združenie Periférne centrá. Tento rok sa realizuje s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, Nadácie Orange a obce Dúbravica.