Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Astronómovia sa chystajú na pozorovanie ďalšej kométy v závere roka

Ilustračné foto Foto: TASR

Kométa C/2012 S1 ISON sa najbližšie priblíži k Zemi 26. decembra tohto roka.

Humenné 8. apríla (TASR) - Rok 2013 sa v astronomickom svete nazýva aj Rokom komét. "Zodpovedné sú za to dve kométy, ktoré preletia v tomto roku perihéliom, teda sa maximálne priblížia k Slnku a tým aj k Zemi," uviedol pre TASR riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Igor Kudzej.

Ako dodal, prvá z nich s označením C/2011 L4 PanSTARRS to už má za sebou. V prihéliu sa nachádzala 10. marca 2013 a viditeľná bola po západe Slnka tesne nad horizontom v súhvezdí Rýb.

"Bola trochu sklamaním, jej maximálna jasnosť bola dve magnitúdy, ale problém bol hlavne s jej polohou. Nachádzala sa nízko nad horizontom, kde je veľká vzdušná hmota, ktorá znižuje kvalitu pozorovaní a navyše jej pozorovanie vyžadovalo otvorený západný horizont, ktorý je napríklad u nás v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle, tienený Vihorlatským pohorím," priblížil Kudzej.

Nádeje astronómov na Zemplíne sa v tejto súvislosti upierajú podľa jeho slov na druhú kométu s označením C/2012 S1 ISON, ktorá preletí perihéliom 28. novembra a najbližšie sa priblíži k Zemi 26. decembra tohto roka.

"Podľa prepočtov by mala byť viditeľná voľným okom celý december a jej dráha bude postupne prechádzať súhvezdiami Hadonoša, Herkula, Draka a na Silvestra sa odvezie na Malom voze. To sú oblasti neba veľmi dobre prístupné našej pozorovacej technike na Kolonickom sedle a tak verím, že pri priaznivom počasí si dostatočne "vychutnáme" práve túto kométu," uzavrel Kudzej.