Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Audit v OLO odhalil nehospodárne riadenie spoločnosti, tvrdí mesto

Na archívnej snímke Roman Achimský Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obstarávacie konania sú podľa generálneho riaditeľa OLO realizované na základe interných pravidiel, ktoré schvaľuje predstavenstvo spoločnosti.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Audit v bratislavskom mestskom podniku Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), ktorý nariadil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, odhalil podľa samosprávy neefektívne a nehospodárne riadenie a závažné pochybenia v manažérskych rozhodnutiach. "Najvýznamnejšími zisteniami boli neakceptovateľné postupy pri verejných obstarávaniach," informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Audit podľa jej slov preukázal, že sa v podniku nedodržiavajú všeobecné, ale ani vnútorne záväzné predpisy procesov verejného obstarávania. "Zmluvní dodávatelia boli priamo schválení predstavenstvom, bez realizácie obstarávania. Pri obstarávaní niektorých služieb neprebehlo výberové konanie," spresnila Skokanová. Ako ďalej tvrdí, generálny riaditeľ OLO Roman Achimský sa nominoval do trojčlennej výberovej komisie vyhodnocujúcej predložené ponuky.

Achimský pre TASR uviedol, že OLO nie je verejným obstarávateľom. "Preto akékoľvek hodnotenie verejných obstarávaní je zavádzajúce," vysvetlil. Obstarávacie konania v OLO sú podľa jeho slov realizované na základe interných pravidiel, ktoré schvaľuje predstavenstvo spoločnosti a podliehajú kontrole dozornej rady.

"Nenominoval som sa do výberovej komisie sám, ale bol som do päťčlennej výberovej komisie vymenovaný v roku 2011 na základe uznesenia predstavenstva ako zamestnanec spoločnosti vtedajším generálnym riaditeľom," argumentuje Achimský. Ako spresňuje, v ojedinelých prípadoch schvaľuje výber dodávateľov priamo predstavenstvo, čiže orgán, ktorý je nadriadený výberovej komisii, a to na základe vyžiadaných ponúk.

Šéf OLO zároveň konštatuje, že doteraz nebol oboznámený s výsledkami auditu, preto sa nateraz nebude vyjadrovať k opodstatnenosti konkrétnych prípadov. "Podľa našich informácií sa spoločnosť vykonávajúca audit vyjadrila, že aj napriek tomu, že nepoužívame postupy verejného obstarávania, dosahujeme lepšie obchodné podmienky ako firmy, ktoré súťažia formou verejného obstarávania, o čom svedčia aj dosiahnuté hospodárske výsledky OLO," doplnil Achimský. Podľa jeho slov spoločnosť postupuje v súlade s internými predpismi a dodávateľské vzťahy sú pravidelne kontrolované dozornou radou. Vyjadrenia o nedodržiavaní interných postupov preto nemôže akceptovať.

Audit v OLO realizovala v júni tohto roka audítorská spoločnosť Deloitte. S jeho výsledkami boli už oboznámení aj bratislavskí poslanci finančnej komisie mestského zastupiteľstva.