Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Augustové počasie utlmilo aktivitu kliešťov na juhu Slovenska

Na archívnej snímke kliešte v Petriho miske. Foto: TASR - František Iván

Z celkového počtu 12 monitorovaných lokalít zaznamenali v auguste odborníci výskyt kliešťov na dvoch z nich.

Komárno 7. septembra (TASR) - Aktivita kliešťov na juhu Slovenska bola počas augusta nízka. Podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne môžu byť dôvodom vysoké letné teploty.

V rámci pravidelného monitoringu bola zaznamenaná stredná a vysoká aktivita kliešťov predovšetkým v aprílovom a májovom teplom a vlhkom období. Od júna zaznamenávajú odborníci pokles aktivity kliešťov. "Ten sme zaregistrovali aj v júli a v auguste. Pravdepodobne vďaka pretrvávajúcim vysokým teplotám a suchému počasiu sme na väčšine sledovaných lokalít znova zaznamenali nízku aktivitu kliešťov," uviedol Martin Sojka z RÚVZ v Komárne.

Z celkového počtu 12 monitorovaných lokalít zaznamenali v auguste odborníci výskyt kliešťov na dvoch z nich. V Moči bola ich aktivita stredná, v rekreačnom areáli Martovce bola vysoká. "Baktérie borrelia burgdorferi, ktoré spôsobujú u človeka lymskú boreliózu, sa v auguste zistili len v kliešťoch z lokality Moča-les, konkrétne v dvoch prípadoch," informoval RÚVZ v Komárne.