Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Asociácia zábavy a hier je rozhorčená nad zákazom hazardu v Trenčíne

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Podľa Hoštáka všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Trenčín bolo zverejnené zákonom predpísaným spôsobom.

Bratislava/Trenčín 19. mája (TASR) - Asociácia zábavy a hier (AZAH) vyjadruje rozhorčenie nad pošliapaním základných pravidiel slušného správania a demokratických zásad, ktorým sa prezentoval poslanec trenčianskeho mestského zastupiteľstva Peter Hošták. Na margo v stredu (18. 5.) schváleného zákazu hazardu v Trenčíne to uviedla Dominika Lukáčová z AZAH.

Hošták podľa nej opakovane predkladal návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu v meste a v stredu "doslova podlým a zbabelým spôsobom, bez možnosti účasti zástupcov herní na rokovaní zastupiteľstva k tomuto bodu, presadil svoj doteraz neúspešný návrh".

Rovnaký návrh podľa nej poslancovi neprešiel v septembri, keď zastupiteľstvo prijalo argumenty prevádzkovateľov legálnych herní o absurdite ich zákazu v časoch, keď pandémia presunula hráčsky svet do online priestoru a došlo k nárastu online kasín a k ich rekordným ziskom.

"Väčšina poslancov dala pri poslednom rokovaní o tomto bode jasne najavo, čo si o zákaze legálnych herní myslí, a starostlivo zvážili neúčinnosť, ba až kontraproduktívnosť tohto kroku. Napriek tomu sa poslanec rozhodol, že ho presadí nasilu. V stredu totiž nebol na programe zastupiteľstva," zdôraznila Lukáčová.

Podľa Hoštáka VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Trenčín bolo zverejnené zákonom predpísaným spôsobom. K návrhu v zákonom stanovenej lehote neboli uplatnené pripomienky fyzických osôb.

"Na začiatku rokovania zastupiteľstva som v stredu využil poslaneckú kompetenciu predložiť návrh na doplnenie programu (pôvodný návrh programu pripravuje primátor), poslanci hlasovaním môj návrh o doplnenie programu podporili. Za predložený návrh VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Trenčín hlasovalo 14 prítomných poslancov, proti nebol nikto," skonštatoval Hošták.

Ako dodal, už pri prvom hlasovaní za zákaz hazardu v septembri bola väčšina prítomných poslancov za. Iba traja poslanci hlasovali proti.

"Podráždená reakcia prevádzkarov hazardu je v súlade s tým, čo napovedá zdravý rozum a potvrdzuje výskum - zníženie dostupnosti hazardu zníži mieru závislosťou postihnutých osôb. Ak vyženieme herne z miest, tak bude platiť staré dobré 'zíde z očí, zíde z mysle'. Bude menej závislých a bude menší kšeft prevádzkarov. Osobné invektívy voči mojej osobe majú vyplašiť poslancov z iných miest a obcí – nech vedia, čo ich bude čakať, ak budú iniciovať či podporovať reguláciu hazardu," doplnil Hošták s tým, že reakcia AZAH je zmiešaninou osobných invektív, poloprávd až klamstiev.