Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

B. Bystrica a vodohospodári po rokoch upravia brehy Tajovského potoka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Porast v blízkosti Tajovského potoka plní podľa vodohospodárov niekoľko funkcií, najmä stabilizáciu brehov toku.

Banská Bystrica 20. marca (TASR) – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v spolupráci s mestom Banská Bystrica vykonajú údržbu porastov v koryte Tajovského potoka, ktorého brehy neboli upravované už niekoľko rokov. Úprava potoka súvisí s bezpečnosťou i blížiacim sa Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF). TASR o tom informovali SVP a samospráva.

Porast v blízkosti Tajovského potoka plní podľa vodohospodárov niekoľko funkcií, najmä stabilizáciu brehov toku. Pri opakovaných búrkových udalostiach však v uplynulých rokoch došlo k poškodeniu značnej časti stromov. V úseku medzi budovou Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) mesta a športovým areálom na Štiavničkách preto SVP v najbližších týždňoch pristúpi k odstraňovaniu náletov a krovia.

"V ďalšej etape pristúpi mestská organizácia ZAaRES k opiľovaniu rizikových konárov vo výškach, ktoré je potrebné realizovať vysokozdvižnou plošinou. V hornej časti pod areálom hotela Dixon bude správca ešte upravovať poškodenú časť vodného toku pomocou techniky, hlavne použitím riečneho materiálu s presypaním ťažkého lomového kameňa na stabilizáciu oboch brehov," priblížil hovorca SVP Marián Bocák.

V športovom areáli na Štiavničkách odštartovalo v piatok (18. 3.) mesto Banská Bystrica i tradičné celomestské upratovanie s názvom Za krajšie mesto. V rámci akcie sa vyčistilo okolie športovísk, ako aj celého širšieho areálu, ktorý sa už v júli stane centrom hlavného diania EYOF 2022.

"Som rád, že počasie nám vyšlo a mohli sme spustiť tohtoročnú upratovaciu brigádu. Verím, že sa do najbližších štyroch etáp zapojí čo najviac obyvateľov a výsledkom bude nielen pekné, ale aj čisté mesto," dodal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.