Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Aj po tretí raz súd odsúdil B. Adamča na doživotie

Branislav A. Foto: TASR/Ivan Kríž

Senát ŠTS sa k procesu s adamčovcami musel vrátiť, keďže Najvyšší súd SR zrušil ich májové rozsudky, ktoré padli v obnovenom konaní.


Banská Bystrica 9. novembra (TASR) – Vedúcu postavu zemplínskej zločineckej skupiny Branislava Adamča odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici už po tretí raz na doživotie. Jeho komplic Jozef Balog si aj podľa dnešného verdiktu odsedí 21 rokov a rovnaké tresty ako v máji tohto roka dostali i ďalší dvaja členovia gangu, každý po 11,5 roka. Senát ŠTS sa k procesu s adamčovcami musel vrátiť, keďže Najvyšší súd SR zrušil ich májové rozsudky, ktoré padli v obnovenom konaní.

Na dnešnom hlavnom pojednávaní sa nerozhodovalo o vine alebo nevine, keďže pôvodný výrok v tejto časti rozsudku zostal nedotknutý a právoplatný už v pôvodnom konaní v roku 2009. Súd vtedy obžalovaných uznal za vinných z viacerých zločinov, ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak, Adamča a Baloga i z vraždy Arpáda Nistora, ktorého mali zavraždiť obzvlášť surovým a trýznivým spôsobom, keď ho škrtili lanom. V obnovenom konaní, ktoré bolo v máji tohto roka, takisto ako dnes, išlo už len o výšku trestu.

Adamčo sa odvolal na Najvyšší súd SR nielen pre výhrady k ustanoveniu náhradného obhajcu, keďže ním zvolený sa v máji nedostavil, ale tiež v súvislosti s doživotným trestom a starými znaleckými posudkami. Tvrdil, že deväť rokov vo väzení ho zmenilo a prognóza jeho resocializácie sa výrazne zlepšila.

"Netreba mať obavy z môjho zlyhania," tvrdil dnes Adamčo senátu a zdôvodnil to aj tým, že v Leopoldove sedí v najprísnejšej časti, je 24 hodín monitorovaný a napriek tomu, že tam niektorí väzni vyvolávajú konflikty a bitky, on to zvláda. Navyše, referencie z väzenia sú o ňom kladné.

Zlepšenie prognózy prevýchovy Adamča konštatovala pred senátom aj znalkyňa z odboru klinickej psychológie. Na rozdiel od starého posudku spred siedmich rokov ju dnes vidí v rozpätí až 60-70 percent. Podľa nej motiváciou pre neho je najmä rodina, vlastná realizácia a snaha urobiť všetko pre to, aby sa už ďalším trestom vyhol.

Napriek kladným stanoviskám senát ŠTS Adamča opätovne odsúdil na doživotie. Ako uviedol predseda senátu, bol právoplatne odsúdený za dve vraždy (v staršom procese i za vraždu Mariána Karcela na 15 rokov – pozn. TASR) a z toho musia vychádzať. Senát je rád, že "výkon trestu sa u obžalovaného prejavuje pozitívnym spôsobom", ale "to samo osebe nemôže mať vplyv na zníženie trestu za dve vraždy". Navyše pri doživotí má Adamčo možnosť požiadať po 25 rokoch o podmienečné prepustenie.

"Od tohto súdu neočakávam nič dobré, lebo predseda senátu je voči mne zaujatý. Súd je nespravodlivý," tvrdil Adamčo po celý čas na súde. V tejto súvislosti dokonca vzniesol aj námietku zaujatosti.

"Máte právo myslieť si o mne a senáte, čo chcete," reagoval predseda senátu. Podľa neho boli splnené podmienky pre uloženie doživotného trestu a je presvedčený, že rozhodli spravodlivo, podľa zákona.

Adamčo už v súdnej sieni znova zahlásil odvolanie voči rozsudku. "ŠTS absolútne nepostupoval v intenciách záverov Najvyššieho súdu SR, ktorým bol zrušený rozsudok. Pripadá to tak, že tento senát si rozhodol podľa svojho a keby v tomto smere, ako to zdôvodňoval, mal pravdu, tak potom rozhodnutie Najvyššieho súdu SR by bolo absolútne zbytočné," konštatoval po vynesení verdiktu Adamčov obhajca Jozef Sabó. Podľa neho dnešným výsledkom mala byť zmena rozsudku v prípade jeho klienta. Namiesto doživotia vraj očakávali 25-ročný trest.

"Považujem uložené tresty v súlade so zákonom a s dôkaznou situáciou, pri zhodnotení jednotlivých skutočností významných pre ukladanie trestu. Trest Branislavovi Adamčovi bol uložený aj v súlade s hodnotením jeho osobnosti, aj napriek znaleckému posudku. Mám za to, že je nevyhnutné posudzovať správanie obžalovaného i počas samotného súdneho procesu, samotného vystupovania počas záverečnej reči a hodnotiť aj to, aký postoj vnútorne zaujíma k spáchaniu trestného činu po právoplatnom uznaní viny. Dnes však nedošlo k žiadnej zmene jeho postoja, naďalej vystupoval obdobným spôsobom ako v predchádzajúcom konaní, čo si myslím, že bol tiež jeden z faktorov, prečo aj zo strany obžaloby došlo znova k návrhu výnimočného trestu na doživotie," priblížil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.