Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

B. Bystrica a Banskobystrický kraj chcú získať do majetku dom kultúry

Na snímke aktuálny stav vnútorných priestorov domu kultúry na Námestí slobody v Banskej Bystrici 15. novembra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Mesto by prevádzkovalo kultúrno-spoločenskú sálu, ktorú by využívalo na organizovanie podujatí.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) – Dom kultúry na Námestí slobody v Banskej Bystrici chcú Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a mesto získať do vlastníctva a zrekonštruovať ho. Informovali o tom v pondelok šéf BBSK Ján Lunter a primátor mesta Ján Nosko s tým, že už podpísali memorandum.

Objekt, pod ktorým väčšia časť pozemkov patrí mestu, čaká dražba a tá sa pohybuje niekde okolo dvoch miliónov eur. Ak budeme úspešní, revitalizácia objektu sa môže blížiť k sume cez desať miliónov eur i viac,“ reagoval na otázku TASR Nosko.

Dnes sme si pozreli, v akom žalostnom stave sa niekdajšia pýcha Banskej Bystrice nachádza. Takmer každý obyvateľ mesta či kraja bol v dome kultúry aspoň raz - na koncerte, plese, divadelnom predstavení. Je škoda, že taká budova, ktorá má okrem spoločenskej i nesmiernu architektonickú hodnotu, chátra. Podpísali sme memorandum o spoločnom postupe s mestom a ako prvý krok sa pokúsime získať budovu a pozemky do nášho vlastníctva,“ reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

Pôvodný vlastník OZ KOVO v roku 2007 predal kultúrny stánok súkromnému developerovi a od roku 2013 chátra.

Mesto je vlastníkom podstatnej časti pozemkov pod objektom, jeho odkúpenie a sprevádzkovanie patrí k našim prioritám. V roku 2020 nám podporu vyjadrili mestskí poslanci, ktorí odsúhlasili vyčlenenie finančných prostriedkov na kúpu budovy. Keď sme spozorovali záujem BBSK, ktorý hľadal priestory pre svoje kultúrne organizácie, oslovili sme ho s ponukou. Po rokovaniach sme podpísali memorandum o spoločnom postupe, v ktorom deklarujeme, že dom kultúry chceme spoločne odkúpiť a zrekonštruovať,“ reagoval primátor Ján Nosko.

Mesto by prevádzkovalo kultúrno-spoločenskú sálu, ktorú by využívalo na organizovanie podujatí. Komorné divadlo, kinosála a administratívne priestory by patrili BBSK.

Radi by sme tu videli Bábkové divadlo na Rázcestí, ktoré sídli v historickej budove. Limituje však jeho ďalší rozvoj a komfort návštevníkov. Rovnako sú tu vhodné priestory na zriadenie populárno-vedeckého centra zameraného na astronómiu a vesmír, s ktorým sme pôvodne uvažovali inde. Z prenajatých priestorov by sa sem mohli presťahovať pobočky knižnice," zdôraznil šéf kraja Lunter s tým, že celý proces rekonštrukcie odhaduje na osem rokov.

Podľa Noska zámer zapadá do plánu komplexne obnoviť lokalitu Námestia slobody.