Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Úradníci v B. Bystrici prešetria čiernu stavbu v historickom centre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Samospráva tiež podotýka, že rešpektuje súkromné vlastníctvo a iniciatívu podnikateľov, ktorí chcú v meste realizovať svoje aktivity. Čierne stavby však nebude tolerovať a postupovať.

Banská Bystrica 24. novembra (TASR) – Stavebný úrad v Banskej Bystrici opäť vykoná štátny stavebný dohľad v súvislosti s čiernou stavbou, ktorá vzniká v pamiatkovej zóne mesta na Hornej ulici. Ak sa preukáže, že investor s výstavbou v historickom centre pokračoval napriek chýbajúcim povoleniam, samospráva sa obráti aj na okresnú prokuratúru. Vyplýva to zo stanoviska mesta, ktoré TASR poskytla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

„Mesto Banská Bystrica v tomto prípade už pred niekoľkými mesiacmi vykonalo štátny stavebný dohľad, ktorým bolo preukázané, že stavba bola začatá bez potrebných povolení. Stavebný úrad preto stavebníka vyzval na okamžité zastavenie stavebných prác, k čomu v danom čase aj došlo,“ uviedla samospráva.

Na pokračovanie stavebných prác upozornili v uplynulých dňoch mestskí poslanci Hana Kasová a David Kapusta, stavebný úrad preto zvolal na 6. decembra 2021 opätovný štátny stavebný dohľad. Ak sa preukáže pokračovanie v stavbe, majiteľovi bude uložená pokuta v zmysle stavebného zákona.

„Zároveň sa mesto s podnetom obráti na okresnú prokuratúru, keďže predmetné konanie mesto považuje za marenie úradného rozhodnutia, čo zakladá aj trestnoprávnu zodpovednosť,“ doplnila radnica.

Samospráva tiež podotýka, že rešpektuje súkromné vlastníctvo a iniciatívu podnikateľov, ktorí chcú v meste realizovať svoje aktivity. Čierne stavby však nebude tolerovať a postupovať bude vždy v zmysle zákona. „Žiaľ, za mnohé nelegálne čierne stavby môže benevolentný stavebný zákon, ktorý potrebuje novelizáciu,“ dodalo mesto.