Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Čo skrýva kópia Raffaelovej Madony sa dozvedia návštevníci v SSM

Na archívnej snímke Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici Foto: TASR - Jozef Poliak

SSM má v zbierkovom fonde výtvarné umenie niekoľkých kvalitných kópií z 19. storočia podľa svetových majstrov renesancie a baroka.

Banská Bystrica 13. marca (TASR) - Podujatie Čo sa skrýva v depozitári pokračuje v Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici aj v marci. Jeho tajomstvo odhalí kunsthistorik Juraj Žembera, ktorý 15. marca v Matejovom dome rozpovie návštevníkom o kópii Raffaelovej Madony. TASR o tom informovala Dana Kurtíkova z múzea.

Kunsthistorik odhalí v prednáške zistenia, že aj keď ide o kópiu slávnej Raffaelovej Madony, jedného z najvýznamnejších a vrcholných maliarov renesancie, ktorá vznikla okolo roku 1513 – 1514, ide zároveň o originálny obraz od ďalšieho významného maliara. SSM má v zbierkovom fonde výtvarné umenie niekoľkých kvalitných kópií z 19. storočia podľa svetových majstrov renesancie a baroka.

"Dnes vieme, že autorom bol spoluzakladateľ klasicizmu, nemecký maliar 18. storočia v strednej Európe Anton Raphael Mengs. Ide o jeden z mála obrazov, ak nie jediný, na území Slovenska," priblížil Žembera.

"Tento významný a slávny maliar bol aj priateľom, u nás ešte slávnejšieho benátskeho spisovateľa, cestovateľa a milovníka žien Giacoma Casanovu aj ´otca´ dejín umenia Johanna Joachima Winckelmanna. Mengs sa stal riaditeľom Španielskej kráľovskej akadémie v Madride, kde v roku 1770 vyučoval ďalšieho velikána Francisca Goyu. Pre naše múzeum je česť mať vo svojom zbierkovom fonde jeho originálny obraz a sprístupniť ho takto verejnosti," zdôraznil riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Ako dodal, autorom tohto unikátu je uvedený svetový maliar. Odkiaľ sa obraz v múzeu vzal, aký má vzťah k Magyar Nemzeti muzeum, komu patrí červená vosková heraldická pečať vzadu na podráme a ďalšie zaujímavosti, sa návštevníci dozvedia v SSM.