Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Akadémia európskeho seniora bude opäť v Banskej Bystrici

Na snímke bežecká štafeta 4x50m, ktorá bola súčasťou 19. ročníka Akadémie európskeho seniora. Foto: TASR Dušan Hein

Účastníci sa môžu tešiť na Olympiádu seniorov, ktorá sa v utorok (5. 10.) uskutoční v priestoroch základnej školy na Radvanskej ulici.

Banská Bystrica 3. októbra (TASR) – Do Banskej Bystrice sa po ročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracia októbrová Akadémia európskeho seniora. Ako TASR informovala Dominika Grešková z kancelárie primátora mesta, slávnostné otvorenie jubilejného 20. ročníka sa uskutoční v pondelok (4. 10.) v Robotníckom dome.

Otvorenie Akadémie európskeho seniora sa bude niesť v hudobnom duchu, účastníkom sa predstavia Univerzitný folklórny súbor Mladosť a Univerzitný komorný orchester Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V rámci série aktivít a podujatí si počas októbra v meste pripomenú i velikánov umenia, ktorých mená sa spájajú s Banskou Bystricou. Ide o hudobného skladateľa Jána Cikkera, maliara Dominika Skuteckého a spisovateľa Jána Chalupku.

„Banskobystrickí seniori sú aktívni a som veľmi rád, že po ťažšom roku, počas ktorého boli prevažne doma, sa môžu opäť stretnúť a realizovať sa v rôznych oblastiach. Prežívajú síce jeseň života, no sú plní odhodlania, radosti a elánu a na podujatiach z nich cítiť dobrú energiu,“ poznamenal primátor mesta Ján Nosko.

Okrem kultúrnych podujatí bude mesiac úcty k starším v meste pod Urpínom zameraný aj na pohyb. Účastníci sa môžu tešiť na Olympiádu seniorov, ktorá sa v utorok (5. 10.) uskutoční v priestoroch základnej školy na Radvanskej ulici. „Seniori si zmerajú sily v streľbe na basketbalový kôš či na hokejovú bránu, v šípkach, behu na 60 metrov, štafete a v petangu,“ priblížila vedúca oddelenia športu Dana Cibuľková.

Súčasťou tohtoročnej Akadémie európskeho seniora budú počas októbra aj kurzy umeleckej tvorby, vernisáže či komentované prehliadky a besedy. Súčasťou bude i Čaj o piatej, ktorý mal počas minulých ročníkov u seniorov úspech. Slávnostné ukončenie akadémie sa uskutoční 28. októbra v priestoroch Robotníckeho domu.