Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Banskobystrickí dobrovoľníci upravili na cintorínoch hroby dejateľov

Snímka z podujatia Naše Mesto, 11. júna 2021 v Banskej Bystrici. Foto: FB/Milan Lichý

Tento rok podujatie oslavuje 15. výročie. Ľudí s chuťou pomáhať je v týchto dňoch možné vidieť v 44 mestách.

Banská Bystrica 11. júna (TASR) – Desiatky mladých dobrovoľníkov v rámci podujatia Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis, pomohli v piatok skrášliť a upraviť mesto pod Urpínom. Upozornil na nich druhý viceprimátor Banskej Bystrice Milan Lichý na sociálnej sieti.

„Keď sa dokopy dajú dobré nápady, aj smúti sa krajšie. Naše mesto je názov akcie firemného dobrovoľníctva nadácie na skrášlenie miest. Firmy poslali šikovných mladých ľudí a na katolíckom a evanjelickom cintoríne v našom meste vyčistili hroby dejateľov. Podarilo sa vyzametať i mestské hrobky a najmä prácou i úsmevmi skrášliť inak smutné miesta. Pocit z akcie je fajn, pretože mala pridanú hodnotu pripomenutie si tých, ktorí významné činy zanechali. Oddnes sa bude spomínať o čosi v krajšom prostredí, a takto chceme pokračovať ďalej, možno nabudúce prídu školáci,“ reagoval Lichý.

Naše mesto je podujatie, na ktorom dobrovoľníci z viac ako stovky firiem menia svoje kancelárie za školy, nízkoprahové centrá, parky či dokonca hrady a odpracujú tento deň v prospech druhých a okolia, v ktorom na Slovensku žijú.

„Cieľom je zlepšovať prostredie, v ktorom školy, škôlky, neziskové organizácie či centrá voľného času pôsobia, keďže im za bežných okolností často nezostávajú financie a chýbajú ľudia,“ vysvetlil zámer Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis.

Podľa neho účastníci podujatia využili možnosť zapojiť sa do viac ako 320 aktivít po celom Slovensku. Na starosti majú maľovanie plotov, opravu detských ihrísk na sídliskách, sadenie stromov alebo čistenie prírody od odpadkov, ako aj ďalšie aktivity na spríjemnenie života v mestách. Tento rok podujatie oslavuje 15. výročie. Ľudí s chuťou pomáhať je v týchto dňoch možné vidieť v 44 mestách.