Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

B. Bystrica: Lacného dreva z Lesov SR sa predalo málo

Polícia zastavila poľského vodiča s nadmerným nákladom. Foto: PZ SR - KR Žilina

Drevo bolo k dispozícii v rámci 17 odštepných závodov štátneho podniku.

Banská Bystrica/Hriňová/Detva 9. marca (TASR) - Ponuka lacného predaja kalamitného dreva od Lesov SR pre obyvateľov slovenského vidieka, ktorí toto palivo využívajú na vykurovanie svojich príbytkov, neprinieslo očakávaný efekt. Z ponuky približne 200.000 kubických metrov (m3) sa počas zimy predalo len necelých 1200 m3.

Drevo bolo k dispozícii v rámci 17 odštepných závodov štátneho podniku. "K samotnej realizácii došlo len v šiestich odštepných závodoch, a to v Šaštíne, Prievidzi, Považskej Bystrici, Žiline, Čiernom Balogu a v Kriváni," uviedol pre TASR hovorca Lesov SR Pavel Machava. "Najlepšia spolupráca bola medzi Obecným úradom Čierny Balog a Odštepným závodom Lesy SR Čierny Balog. Tam sme miestnemu obyvateľstvu dodali 801 m3 ihličnatej vlákniny," doplnil Machava. Za predané drevo podnik utŕžil približne 18.000 eur bez DPH.

Cieľom projektu, ktorý sa realizoval v decembri a januári, bolo využiť kalamitné drevo, ktoré nie je možné predať pre nízku kvalitu za štandardných obchodných podmienok a hrozí mu úplné znehodnotenie, a tiež pomôcť ľudom v zložitej sociálnej situácii. Lesy SR predávali m3 dreva za 18,24 eura.

Podľa primátora Hriňovej Stanislava Horníka o kúpu lacného dreva prejavilo v meste záujem šesť osôb. Oprávnenými odberateľmi boli poberatelia dávky v hmotnej núdzi a mnohodetné rodiny v núdzi. Jedna domácnosť pritom mohla zakúpiť maximálne päť kubíkov dreva.

"Lesy SR nám v polovici decembra určili miesto na odvoz kalamitného dreva v chotári obce Málinec. Miestny prepravca dreva nám ale v starom roku, dokedy projekt trval, nedokázal dopravu zabezpečiť," uviedol pre TASR.

Keďže projekt trval len krátky čas, samospráva nedokázala proces stihnúť a objednávku nakoniec odvolala. V susednej Detve proces pre nízky záujem ľudí ani nezačali.