Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Mestský podnik upravuje trate pre bežkárov v okolí Banskej Bystrice

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Trate na Šachtičkách majú bežkári už k dispozícii, 1. decembra sa podarilo upraviť okruh okolo Jelenskej skaly.

Banská Bystrica 2. decembra (TASR) – Mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) v Banskej Bystrici upravuje trate v Kremnických vrchoch, Starohorských vrchoch a vo Veľkej Fatre. Pre milovníkov bežkovania nebude počas zimy chýbať ani kilometrový zasnežovaný okruh na plážovom kúpalisku. TASR o tom vo štvrtok informoval Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

„Budeme upravovať všetky trate, na ktoré sú Banskobystričania dlhé roky zvyknutí, teda na Skalku, Hostinec, Kordícku zvážnicu na Kordíky, bežecký areál na Králikoch a v prípade dostatku snehu aj Malachovskú zvážnicu na Horné Pršany. Počas tejto zimy sa však bežkári nedostanú z Králik až k Chate nad Tajovom ani k vleku na Kordíkoch, kde sa uskutoční plánovaná ťažba dreva. Ratrak sa bude otáčať asi 500 metrov od Chaty nad Tajovom v lokalite Bandoška,“ konštatoval riaditeľ ZAaRES Ivan Šabo.

Počas minulej sezóny sa vďaka pravidelnej úprave tešili obľube aj trate na Šachtičkách, najmä okruh okolo Jelenskej skaly. „Vlani sme dostali príspevok na nákup nového skútra. Preto sme trate na Šachtičkách upravovali pravidelne aj počas týždňa či po výdatnom snežení. V predchádzajúcich rokoch sme sa spoliehali len na ratraky z Donovál, kde sme však nevedeli garantovať pravidelnú úpravu tratí. V minulej sezóne nový skúter odviedol kus práce, čo sa hneď prejavilo na veľkom náraste bežkárov na Šachtičkách. Počas tejto zimy chceme zostať verní vlaňajšiemu modelu, že v týždni trate upraví náš skúter a pred víkendom ratrak z Donovál,“ dodal Šabo.

Trate na Šachtičkách majú bežkári už k dispozícii, 1. decembra sa podarilo upraviť okruh okolo Jelenskej skaly.

„Verím, že aj tento rok si prídu milovníci bežkovania na svoje a počasie nám bude priať. Som presvedčený, že pracovníkom ZAaRES sa podarí všetko pripraviť tak, aby mohli bežkári pandemické dni, Vianoce a celú zimu prežiť pohybom na čerstvom vzduchu,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Na bežkárov čaká aj upravovaná trasa zo sedla Malý Šturec po napojenie sa na cestu vedúcu na hotel Kráľova studňa v dĺžke viac ako šesť kilometrov. „V prípade dostatku snehu túto trasu upravíme vždy pred víkendom. Zrejme nebude taká kvalitná ako na Králikoch či Šachtičkách, trasa bude určená skôr pre bežkárov turistov či skialpinistov," dodal Šabo.