Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

B. Bystrica: Najväčší objem elektriny spotrebuje verejné osvetlenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Samospráva zabezpečila nákup elektrickej energie na budúci rok vo výhodnej tarife, avšak aj napriek tomu patria úspory medzi jej priority, zdôraznila hovorkyňa mesta.

Banská Bystrica 1. októbra (TASR) – Mesto Banská Bystrica má vypracovaný plán pre oblasť šetrenia s energiami, ktorý aktualizuje podľa vývoja situácie v súvislosti s energetickou krízou. Zameriava sa na oblasti dodávky tepla, ich reguláciu, kontrolu a optimalizáciu vykurovacích kriviek. Pre TASR to konštatovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

Podľa nej najväčší objem elektrickej energie mesto využíva na verejné osvetlenie, kde smerujú aj najväčšie opatrenia. Mesto ich chce realizovať tak, aby nebola znížená alebo ohrozená bezpečnosť obyvateľov.

"Samospráva zabezpečila nákup elektrickej energie na budúci rok vo výhodnej tarife, avšak aj napriek tomu patria úspory medzi jej priority," zdôraznila hovorkyňa.

Magistrát pripravuje i sadu opatrení zameraných na drobné úspory v mestských budovách, výmenu efektívnejších technológií osvetlenia, izolácie, šetrný režim spotrebičov, termoregulačné hlavice a optimalizáciu svietenia.

"Mestský úrad pracuje aj na príprave krízového plánu pre nasledujúce vykurovacie obdobie pre prípad obmedzenia alebo výpadku dodávok jednotlivých energií. Nastavenia a intenzita opatrení budú závisieť od vývoja a regulácií stanovených na národnej úrovni," dodala Adamovičová.

Z hľadiska dlhodobých opatrení samospráva realizuje projekty pre zlepšovanie energetickej hospodárnosti vo svojich budovách, pripravuje masívnu rekonštrukciu verejného osvetlenia a taktiež vykonáva kroky smerujúce k výrobe vlastnej elektrickej energie s využitím fotovoltických systémov v kombinácii so zelenými strechami.