Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

B. Bystrica neprispeje zo svojho rozpočtu na obnovu Krásnej Hôrky

Hrad Krásna Hôrka je poškodený požiarom. Foto: TASR/František Iván

Martin Turčan (SDKÚ–DS), ktorý sa hlasovania zdržal, si myslí, že v meste je dosť vecí, ktoré treba riešiť.

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) – Banskobystrickí mestskí poslanci dnes nepodporili pozmeňujúci návrh svojho kolegu Vladimíra Pirošíka (Banskobystrická alternatíva), aby prostredníctvom mestského rozpočtu každý Banskobystričan prispel symbolickou jednou slovenskou korunou na obnovu hradu Krásna Hôrka, kultúrnej pamiatky celoslovenského významu. "A keďže nás je takmer 80.000 v našom meste, tak by išlo o 2640 eur," vysvetlil TASR.

Tie navrhoval vyčleniť z rozpočtu z financií, ktoré sú určené na pamiatky mesta. "Chcel som ich ako keby presunúť o poschodie vyššie, na úroveň štátu, alebo teda na Gemer." Ako vyplýva z návrhu, mali sa použiť na verejnú zbierku, ktorú organizuje Slovenské národné múzeum. Podľa Pirošíka treba povedať, že Bystrica už v minulosti viackrát ukázala, že vie byť solidárna. Keď sa Slovenskom prehnala vlna povodní, dvakrát prispela na fond solidarity s ich obeťami.

Martin Turčan (SDKÚ–DS), ktorý sa hlasovania zdržal, si myslí, že v meste je dosť vecí, ktoré treba riešiť. "Nemáme lavičky, nemáme výbehy pre psy, atď. To nestojí tak veľa. Chceme byť stále solidárni, ja hovorím, buďme solidárni s našimi ľuďmi a pretavme tieto prostriedky radšej Banskej Bystrici," konštatoval Turčan. Uvedomuje si, že zbierka na hrad je prejavom istej solidarity. Argumentoval však, že hrad bol poistený a jeho rekonštrukcia sa zrealizuje z týchto prostriedkov. Dodal, že v prípade povodní mesto pomohlo. "Na to nebola poistka, na Krásnu Hôrku je poistka uzavretá," uviedol Turčan.