Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Obnova banskobystrických štadiónov napreduje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Stavebné práce sa zameriavajú na modernizáciu a skvalitnenie podmienok pre profesionálnych športovcov, ako i mladé športové talenty.

Banská Bystrica 7. marca (TASR) – Významné banskobystrické športoviská ako zimný štadión, tréningové futbalové ihrisko na sídlisku Radvaň či atletický a futbalový štadión na Štiavničkách prechádzajú v poslednom období rekonštrukciou za milióny eur. Stavebné práce sa zameriavajú na modernizáciu a skvalitnenie podmienok pre profesionálnych športovcov, ako i mladé športové talenty. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že aj v zimnom období práce nepretržite pokračujú.

Na zimnom štadióne už ukončili statické zabezpečenie drevenej nosnej konštrukcie hlavnej haly A a pred dokončením sú práce súvisiace so zavedením kompletnej vzduchotechniky. Zbúraná je západná tribúna, kde sa realizujú základové pásy a pätky pre novú tribúnu a prístavbu centrálneho vstupu, vďaka ktorému sa prepoja vnútorné priestory severnej a južnej tribúny. Po demontáži je aj východná štítová stena haly A, ktorú nahradí nová presklená fasáda.

"Od apríla by sa rekonštrukčné práce mali naplno rozbehnúť aj v hale B zimného štadióna. Verím, že vznikne dôstojné športovisko, na ktorom budú dosahovať výborné výsledky nielen naši štvornásobní hokejoví majstri, ale predovšetkým hokejová mládež a krasokorčuliari," konštatoval primátor Ján Nosko.

Svoju podobu mení aj mestský mládežnícky futbalový štadión v Radvani. Hlavný objekt zázemia a šatní rastie, vymurovali už obvodové múry prvého podlažia, betónové stĺpy a začína sa s debnením stropov. Na tribúnach, ktoré počas futbalových stretnutí budú môcť privítať asi 1500 divákov, osadili nosníky strešnej konštrukcie a postupne príde na rad strešná krytina. Nové športovisko bude určené pre viac ako 800 mladých futbalistov z rôznych klubov v regióne.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák

"Na Štadióne SNP na Štiavničkách sa v jarných mesiacoch, keď to počasie dovolí, začne s umelou dráhou. Štadión tak bude dokončený na atletiku. Zároveň máme zatrávnenú hraciu plochu a na jar zrealizujeme nový výsev, aby tráva bola kvalitná, a všetko sa skompletizuje na futbal. Dokončené sú tribúny, kde sa v najbližšom období umiestnia sedačky. Pracuje sa aj vnútri hlavnej budovy tribúny, kde aktuálne prebieha pokládka dlažby," zhrnul Roman Benčík, riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica.

Podľa Marhefkovej historicky najväčšia rekonštrukcia oboch hál zimného štadióna sa pohybuje na úrovni 5,5 milióna eur. Celkové výdavky na výstavbu mestského mládežníckeho futbalového štadióna sú na úrovni 3,25 milióna eur. Projekt je financovaný z mestského rozpočtu, úverových zdrojov a štátnej dotácie. Rekonštrukciu Štadióna SNP na Štiavničkách pokrýva dotácia vlády v objeme zhruba 13 miliónov eur.