Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Od 15. mája sa začína nová letná sezóna banskobystrického cyklobusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Turistický autobus - turbus - návštevníkov vyvezie až do srdca Národného parku Veľká Fatra na Kráľovu studňu. Premávať bude počas víkendov a sviatkov do konca októbra.

Banská Bystrica 13. mája (TASR) – S príchodom novej letnej sezóny a postupne odznievajúcimi obmedzeniami súvisiacimi s novým koronavírusom štartujú v Banskobystrickom okrese aj tento rok turistické autobusy Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko v Banskej Bystrici. TASR o tom vo štvrtok informovala Dominika Moravčíková, destinačná koordinátorka z OOCR Stredné Slovensko.

Už v sobotu 15. mája sa začína ďalšia sezóna cyklobusu a turistického autobusu na Kráľovu studňu. „Teší nás pretrvávajúci veľký záujem Banskobystričanov aj návštevníkov o cyklobus, o čom svedčí vysoká odozva a množstvo reakcií na nedávnu anketu. Banská Bystrica už desať rokov podporuje najobľúbenejší cyklobus na Slovensku,“ konštatoval viceprimátor mesta pod Urpínom Jakub Gajdošík.

Cyklobus bude premávať počas víkendov a sviatkov až do 26. septembra. K tradičným destináciám, Donovaly, Malý Šturec, Šachtičky, Hrochoť - Kyslinky, pribudnú i Ľubietová a Strelníky.

"Okolie Ľubietovej ponúka krásne prírodné scenérie a ukryté nerastné bohatstvo, s ktorým sa návštevníci môžu bližšie zoznámiť na banskom náučnom chodníku či v múzejných priestoroch obecného úradu," reagovala Moravčíková.

Neďaleko sa nachádza aj geografický stred Slovenska. Vrch Hrb ponúka panoramatické výhľady na Nízke Tatry, Kremnické vrchy, Veľkú Fatru, Vtáčnik, Slovenské rudohorie a pri dobrej viditeľnosti až na štíty Vysokých Tatier.

"V tomto roku plánujeme v spolupráci s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dôstojné označenie tohto jedinečného miesta a vybudovanie bezpečnej vyhliadkovej plošiny," doplnil výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko Jiří Pěč.

Podľa neho aj Strelníky ponúkajú výborné podmienky pre cykloturistiku. Priamo cez obec prechádza cyklomagistrála nazvaná Okruh okolo Poľany.

Turistický autobus - turbus - návštevníkov vyvezie až do srdca Národného parku Veľká Fatra na Kráľovu studňu. Premávať bude počas víkendov a sviatkov do konca októbra.

Tieto aktivity finančne podporuje ministerstvo dopravy a výstavby, mesto a BBSK.