Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

B. Bystrica predstaví štúdie komplexnej revitalizácie dvoch lokalít

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Samospráva vyhlásila verejnú súťaž na spracovanie projektových dokumentácií celkovo pre sedem vytypovaných priestorov na území mesta.

Banská Bystrica 10. marca (TASR) – Mesto pod Urpínom v najbližších dňoch predstaví urbanisticko-krajinárske štúdie prvých dvoch lokalít v rámci projektu Zelené sídliská. Vlani v auguste vyhlásilo verejnú súťaž, do ktorej sa prihlásili uchádzači zo Slovenska i z Českej republiky. Na základe hodnotenia odbornej komisie sa pre lokality Magurská a Krivánska ulica, Jelšový hájik, ktoré sú na sídlisku Sásová, a Severná ulica a Vansovej stala úspešnou spoločnosť Rudbeckia. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

"Pri výbere architektov sme kládli dôraz nielen na cenu, ale predovšetkým na kvalitu, ako aj referencie na doposiaľ zrealizované diela. Som rád, že už budúci týždeň spoločne s víťaznými architektmi predstavíme obyvateľom prvé štúdie komplexnej revitalizácie dvoch lokalít. Zároveň budú obyvatelia informovaní o doterajšom priebehu projektu, ale aj ďalšom postupe smerujúcom k úspešnej realizácii," konštatoval primátor Ján Nosko.

Prezentácia štúdie pre lokalitu Severná sa uskutoční 15. marca a verejné stretnutie obyvateľov, ktorí žijú v Sásovej, 16. marca.

Samospráva vyhlásila verejnú súťaž na spracovanie projektových dokumentácií celkovo pre sedem vytypovaných priestorov na území mesta. Víťazné architektonické ateliéry mali za úlohu na základe prezentovaných požiadaviek verejnosti najskôr pripraviť urbanisticko-architektonické štúdie. Tie mesto postupne predstaví aj v ďalších piatich lokalitách.

Cieľom projektu Zelené sídliská je komplexná obnova verejných priestorov v meste s celkovou rozlohou viac ako 50 hektárov. Hlavnou prioritou je revitalizácia zelene, budovanie oddychových zón, detských ihrísk a športovísk pre všetky vekové kategórie. Súčasťou má byť tiež obnova chodníkov, rekonštrukcia verejného osvetlenia a v súvislosti so zmenou klímy i nedostatkom zrážok aj aplikácia potrebných vodozádržných opatrení.