Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

B. BYSTRICA: Týždeň slovenských knižníc otvoril aj vlak s knihami

Na snímke sprava riaditeľ Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici Peter Klinec a riaditeľka Univerzitnej knižnice UMB Banská Bystrica Ľudmila Homolová počas tlačovej konferencie Slovenskej asociácie knižníc a Spolku slovenských knihovníkov a knižníc v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici 29. februára 2016. Foto: TASR/Branislav Račko

Hoci slovenské knižnice organizujú rôzne podujatia počas celého roka, podujatia nahustené do jedného týždňa vyznejú silnejšie.

Banská Bystrica 29. februára (TASR) – Knižničný expres, ktorý dnes priviezol z Bratislavy do mesta pod Urpínom zástupcov profesijných knihovníckych združení - Slovenskej asociácie knižníc, Spolku slovenských knihovníkov a knižníc, zástupcov ministerstva kultúry či riaditeľov akademických a verejných knižníc, predznamenal, že v Banskej Bystrici, v Štátnej vedeckej knižnici, sa otvára celoslovenský už 17. ročník Týždňa slovenských knižníc.

Špeciálny vozeň s knihami, ktoré si mohol ktorýkoľvek cestujúci požičať a využiť čas čítaním, vypravila Železničná spoločnosť Slovensko. Je jedným z hlavných partnerov tohtoročnej spoločensko-kultúrnej akcie, ktorá potrvá od 1. do 6. marca. Týždeň slovenských knižníc bude propagovať v rýchlikových spojeniach na Slovensku.

Cieľom Týždňa slovenských knižníc, ktorého ambasádorom je Ján Gallovič, člen Činohry SND, je prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí pozitívne zviditeľňovať knižnice ako významné kultúrne a vzdelávacie inštitúcie. Knižnice na celom svete, rovnako aj na Slovensku, nadväzujú na svoje historicky overené miesto v spoločnosti. Sú modernými inštitúciami s aktívnym vplyvom na spoločenský a kultúrny rozvoj obce, mesta, regiónu i kraja. Sú to práve knižnice, ktoré napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov, ponúkajú veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného pre čitateľov, používateľov a návštevníkov, a to nielen vo svojich priestoroch, ale čoraz viac aj prostredníctvom internetu.



"Ako vysokoškolský pedagóg som v knižnici skoro každý týždeň. Chtiac-nechtiac porovnávam svoje začiatky návštevy v knižnici s tým ako to prebieha dnes. Keďže vidím, že je tu istý deficit v životnom štýle, lebo pre mňa to bol v detstve a mladosti životný štýl, mám pocit, že v tom súboji s internetom je trošku problém. Ak mám šancu povzbudiť čitateľov v životnom štýle permanentného čítania a vzdelávania sa v zmysle nielen povrchne sa cez internet dotýkať nejakých informácií, ale tak trochu vojsť do vzácnych databáz, ktoré slovenský knižničný fond ponúka, má to zmysel," priblížil dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici Gallovič.

"Do knižnice sa chodí skôr mlčať, pracovať intelektuálne, mysľou, zavrieť sa do seba a posúvať svoje poznanie ďalej. Sú to nádherné zdroje poznania," dodal herec SND, ktorý je ambasádorom Týždňa slovenských knižníc už po tretí rok.

Podľa Emílie Antolíkovej, predsedníčky Slovenskej asociácie knižníc, 17 rokov ich utvrdilo v tom, že táto celoslovenská významná akcia má veľký význam nielen pre knižnice, ale i širokú verejnosť. Začala knižnice vnímať nielen ako miesta požičiavania si kníh, ale tiež ako miesta stretávania sa a poznania informácií. Hoci slovenské knižnice organizujú rôzne podujatia počas celého roka, či už ide o veľké alebo malé obecné, podujatia nahustené do jedného týždňa, ktoré sú vzorkou toho, čo ponúkajú, vyznejú silnejšie.