Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Počet pozitívne testovaných ľudí bez domova v Banskej Bystrici stúpol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hancnc

V karanténnom centre v priestoroch bývalej Základnej školy na Magurskej ulici, na sídlisku Sásová, momentálne evidujú päť prípadov.

Banská Bystrica 23. februára (TASR) – Počet pozitívne testovaných ľudí bez domova na ochorenie COVID-19 v meste Banská Bystrica počas posledných dní stúpol. V karanténnom centre v priestoroch bývalej Základnej školy na Magurskej ulici, na sídlisku Sásová, momentálne evidujú päť prípadov. Povinná 14-dňová karanténa platí aj pre nich. Všetci umiestnení sú bez zásadných klinických príznakov a okrem priestorov majú zabezpečenú i stravu. TASR o tom informovala Dominika Mojžišová z banskobystrického magistrátu s tým, že mesto sa im snaží vytvoriť čo najlepšie podmienky.

Podľa Mojžišovej pre túto skupinu obyvateľov sú štandardne k dispozícii nocľaháreň Večierka a ohrevňa, ktoré sa nachádzajú na Ulici Pod Urpínom a sú v zriaďovateľskej pôsobnosti územného spolku Slovenského Červeného kríža. Počas chladnejšieho obdobia je o túto pomoc záujem.

"Aj ľudia bez domova musia dodržiavať určené pravidlá. Okrem toho, že nemôžu byť napríklad pod vplyvom alkoholu, je počas pandemického obdobia potrebný test. V prípade, že záujemca o prenocovanie nemá potvrdenie o negatívnom výsledku, je pretestovaný priamo na mieste," uviedla Mojžišová.

"Nie všetci ľudia bez domova sa správajú disciplinovane a sú ochotní podstúpiť karanténu dobrovoľne. Aj preto sme sa na zasadnutí krízového štábu dohodli, že okrem doterajšej zvýšenej kontroly zo strany mestskej polície podnikneme ďalšie kroky," reagoval primátor Ján Nosko.

Samospráva oslovila subjekty, ktoré sa bezdomovcom venujú. "Ide o združenia a spolky, ktoré im bezplatne poskytujú stravu či oblečenie. Stretávajú sa s nimi denne, a preto sme ich požiadali najmä o to, aby od nich aktívne pýtali potvrdenie o tom, že im vykonali antigénový test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom," doplnil druhý zástupca primátora Milan Lichý.

Pre lepšiu kontrolu plánuje samospráva osloviť tiež Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica, ktorý eviduje pozitívne testovaných ľudí.

"Veríme, že všetkých pozitívne testovaných ľudí bez domova sa nám podarí identifikovať, aby mohli byť umiestnení do zriadeného centra v Sásovej, kde podstúpia karanténu," dodal Nosko s tým, že súčasná kapacita je 11 ľudí, z čoho obsadených je päť miest. V prípade potreby vie samospráva promptne reagovať a kapacity zvýšiť.