Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V parku v Banskej Bystrici odstránia tri z ôsmich nebezpečných stromov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ďalšie stromy, ktoré arborista označil za rizikové, nateraz nevyrúbeme. Sú na miestach, kde sa návštevníci nepohybujú, doplnil riaditeľ mestskej organizácie ZAaRES Ivan Šabo.

Banská Bystrica 25. februára (TASR) – Obľúbené miesto oddychu a relaxu Mestský park na Tajovského ulici v Banskej Bystrici skrášľuje 699 stromov. Niektoré z nich sú však v stave, kedy ohrozujú bezpečnosť návštevníkov, a preto mesto pristúpi k výrubu troch z ôsmich rizikových drevín. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) z celkového počtu poškodených a vyschnutých drevín vyrúbu jeden smrek pichľavý a dva javory horské obyčajné. Keďže výruby sa môžu robiť len mimo vegetačného obdobia, s odstránením drevín začnú už od pondelka (27. 2.).

"Podľa hodnotenia, ktoré vykonal certifikovaný arborista, vyschnuté sú na 40 až 95 percent. Viaceré majú hubovité poškodenie na kmeni. Na základe zistených skutočností, odporučil dreviny, najmä z dôvodu bezpečnosti návštevníkov parku, čo najskôr odstrániť," uviedol Strelec.

"Ďalšie stromy, ktoré arborista označil za rizikové, nateraz nevyrúbeme. Sú na miestach, kde sa návštevníci nepohybujú," doplnil riaditeľ mestskej organizácie ZAaRES Ivan Šabo.

Mestský park bol v roku 1994 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. "Žiadosť o vykonanie výrubu vysokorizikových stromov zaslal správca ZAaRES na Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici, ktorý ich výrub pripustil s tým, aby sa nepoškodili okolité objekty a stromová vegetácia," dodal druhý viceprimátor Martin Majling.

Prioritou samosprávy zostáva revitalizácia mestského parku, ktorú v súčasnosti pripravuje. Zámerom je zachovať pôvodnú kompozíciu a priestorové usporiadanie nielen vegetačných, ale aj architektonických prvkov pre súčasné i budúce generácie.