Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Rooseveltovej nemocnici pribúdajú pacienti aj zdravotníci s COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemocnica zároveň zdôraznila, že ani jeden zo siedmich pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii, nebol očkovaný.

Banská Bystrica 2. novembra (TASR) – Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID–19 stúpa v týchto dňoch aj v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Aktuálne ich má hospitalizovaných 39, sedem z nich je v kritickom stave s potrebou podpory dýchania na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ochorenie zasiahlo i personál a z dôvodu nakazenia sa vírusom chýba 27 zamestnancov, prevažne zdravotníkov. Informovala o tom v utorok Rooseveltova nemocnica na sociálnej sieti.

"V tejto situácii už nevieme ďalej zabezpečiť vykonávanie plánovaných operácii a sme nútení pristúpiť k ich odkladaniu u pacientov, ktorých zdravotný stav to umožní. Pacientov, ktorým bude naplánovaný termín operácie preložený, bude kontaktovať personál oddelenia a včas ich informovať o ďalšom postupe," uviedla banskobystrická spádová nemocnica.

"Kritický chorý pacient s ochorením COVID-19 napojený na umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje špecifickú zdravotnú starostlivosť. Pacient musí byť izolovaný a vyžaduje opateru vyšším počtom špecializovaného, anestéziologického personálu, ktorého máme nedostatok. Sú to predovšetkým anestéziologické sestry, ktoré sú okrem starostlivosti o pacienta na lôžku aj pri operačných výkonoch. Starostlivosť o pacienta, ktorý bojuje o život, jednoducho musíme zabezpečiť. Takisto musíme mať pripravené kapacity pre pacientov, ktorí majú iný akútny zdravotný problém, úraz, onkologické ochorenie a o týchto pacientov je potrebné postarať sa bezodkladne," vysvetlila nemocnica v súvislosti s otázkami ľudí na sociálnej sieti, ako môže niekoľko pacientov na umelej pľúcnej ventilácii ovplyvniť poskytovanie naplánovaných operačných výkonov.

Nemocnica zároveň zdôraznila, že ani jeden zo siedmich pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii, nebol očkovaný. Vyzvala ľudí na očkovanie, aby tým ochránili seba, okolie a pomohli tak aj nemocniciam.