Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Vínšpacírka ponúkne milovníkom vína na degustáciu vyše 400 vzoriek

Na snímke pohľad na Námestie SNP počas vínneho festivalu Vínšpacírka na Námestí SNP v Banskej Bystrici 29. apríla 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Organizátori Vínšpacírky odovzdajú v tomto roku cenu za prínos v oblasti enológie a vinárstva trom významným osobnostiam, predstaviteľom mladej generácie.

Banská Bystrica 16. apríla (TASR) - Na jubilejnom 10. ročníku podujatia Vínšpacírka, ktorý sa na banskobystrickom Námestí SNP uskutoční 27. apríla, predstaví 40 vinárstiev to najlepšie zo svojich pivníc a archívov. Návštevníci budú môcť degustovať vyše 400 vzoriek odrodových a značkových vín od slovenských a zahraničných vinárstiev a distribútorov. Informoval o tom v utorok v Banskej Bystrici mestský poslanec a člen organizačného tímu Martin Turčan.

Zástupca Cechu hostinských Andrej Patráš odporúča milovníkom vína nákup lístkov v predpredaji. V deň podujatia od 14.00 h dostane každý návštevník v predajných stánkoch degustačný set a náramok. Degustácia prebieha nákupom vzoriek od vinárov v hotovosti. Ako dodal, v budúcnosti rátajú s rozšírením počtu vinárstiev, už v tomto roku mali požiadavku zhruba od 60.

"Zakúpili sme 40 nových veľkoformátových slnečníkov, ktoré budú rozmiestnené na námestí a vinári tak nemusia byť na slnku. Zakúpili sme aj plne automatizovaný umývač na poháre, bude k dispozícii pre všetkých, ktorí chcú mať po každej vzorke čistý pohár. Pribudnú tiež jednotné stoly s bielymi obrusmi," priblížil Turčan.

Organizátori Vínšpacírky odovzdajú v tomto roku cenu za prínos v oblasti enológie a vinárstva trom významným osobnostiam, predstaviteľom mladej generácie.

"Sila nastupujúcej generácie nás oslovila natoľko, že sme sa rozhodli oceniť talenty, ktoré predstavujú budúcnosť a dobrú perspektívu pre slovenské vinohradníctvo a vinárstvo. Získa ho enológ, someliér a školiteľ Vladimír Hronský, someliér svetovej úrovne Peter Lunter a Dávid Kušický, ktorý úspešne pokračuje v rodinnej tradícii bio vinohradníctva," zdôraznil Turčan.

Vínšpacírka už tradične otvorí letnú sezónu v Banskej Bystrici. Slávnostné odpočítavanie a spustenie centrálnej fontány o 15.00 h bude v réžii primátora Jána Noska. Počas vínnej cesty sa koná aj United Europe Jazz Festival, ktorý privíta napríklad Svetlanu Rymarenko, Richarda Csina či Anitu Soul. V prípade priaznivého počasia sa na námestí očakáva až 5000 ľudí.

"Tradičná vínna cesta je vždy výbornou príležitosťou užiť si sobotňajšie popoludnie v rytme jazzu, ochutnať kvalitné vinárske produkty a spoločne odštartovať letnú sezónu v našom meste. Verím, že počasie bude priať a stretneme sa opäť v hojnom počte," dodal druhý zástupca primátora Martin Majling.