Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Počas zberu nebezpečného odpadu v Banskej Bystrice neprevezmú azbest

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Obyvatelia môžu tento typ odpadu bezplatne odovzdávať počas celého roka v spoločnosti Detox na Zvolenskej ceste.

Banská Bystrica 21. novembra (TASR) – Jesenný mobilný zber nebezpečného odpadu sa v Banskej Bystrici uskutoční 26. novembra a 3. decembra. Mesto v tejto súvislosti žiada občanov, aby nevytvárali skládky na miestach zberu, ale počkali na zberové vozidlo. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová s tým, že presný harmonogram možno nájsť na webstránke mesta.

"V stanovenom termíne treba počkať na vozidlo spoločnosti Detox. Mimo uvedených zastávok nie je možné vzhľadom na časový harmonogram zastaviť, respektíve zájsť inde," konštatoval Peter Suchý, vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev banskobystrického magistrátu.

Medzi odpad s obsahom škodlivých látok patria autobatérie, batérie, farby, lieky, motorové, jedlé minerálne, syntetické oleje a filtre, odpadové chemikálie, znečistené obaly, plasty či textílie a vody znečistené škodlivinami. Rovnako ortuťové teplomery, riedidlá či elektrické a elektronické spotrebiče.

"Vzhľadom na zmenu legislatívy nie je možné prevziať azbest. V prípade potreby je možné kontaktovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je oprávnený nakladať s týmto typom odpadu. Zároveň nie je možné prevziať ani opotrebované pneumatiky. Bezplatne ich možno odovzdať v akomkoľvek autoservise," zdôraznil Suchý.

Obyvatelia môžu tento typ odpadu bezplatne odovzdávať počas celého roka v spoločnosti Detox na Zvolenskej ceste.