Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

B. Bystrica získala ocenenia za ústretovosť k seniorom a mládeži

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako zdôraznila, pozornosť zamerali tiež na projekt Osamelý senior, na základe ktorého pomáhali starším a slabším obyvateľom počas mimoriadneho koronavírusového obdobia.

Banská Bystrica 22. novembra (TASR) – Banskobystrickej samospráve záleží na tom, aby sa seniorom žilo v meste pod Urpínom lepšie a zároveň patrí k mestám s najpriateľskejším vzťahom k mládeži. V uplynulých dňoch za to získala ocenenia. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Okrem ocenenia Asociácie krajských rád mládeže sTOPa mesto získalo i plaketu Senior Friendly, ktorá podľa Marhefkovej deklaruje, že mesto je otvorené a ústretové k seniorom. Samosprávu o tom informoval Miloš Nemeček, člen výkonného výboru Európskej únie seniorov a člen Rady vlády pre práva seniorov.

"V prihláške odoslanej začiatkom októbra sme vyzdvihli všetky aktivity, do ktorých sa mohli skôr narodení Banskobystričania zapájať prioritne počas minulého roka. Ide napríklad o úspešnú Akadémiu európskeho seniora či pilotnú fázu programu Fit senior, zameraného na zvýšenie pohybovej aktivity ľudí vo veku 60 rokov a viac. Na tomto programe spolupracujeme s banskobystrickým regionálnym úradom verejného zdravotníctva a Slovenskou zdravotníckou univerzitou," priblížila Ivana Kružliaková, vedúca odboru sociálnych vecí magistrátu.

Ako zdôraznila, pozornosť zamerali tiež na projekt Osamelý senior, na základe ktorého pomáhali starším a slabším obyvateľom počas mimoriadneho koronavírusového obdobia v prvej polovici tohto roka.

Seniori žijúci v meste pod Urpínom sa pravidelne stretávajú v denných centrách, organizujú sa pre nich výlety, prednášky či rôzne kurzy. Od roku 2019 sami tvoria a vydávajú občasník OKO, kde uverejňujú praktické rady, recepty, krížovky, hlavolamy či poéziu a prózu z vlastnej tvorby.

"Napriek dobe, v ktorej aktuálne žijeme, som rád, že vďaka húževnatej práci zamestnancov mesta, odboru sociálnych vecí, dobrovoľníkom a partnerom sa záujem o jednotlivé aktivity zvyšuje. Cieľom projektov je udržať seniorov, osamelo žijúcich starších ľudí, v dobrej fyzickej i psychickej kondícii a stále aktívnych," zdôraznil primátor Ján Nosko.