Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

B. Štiavnicu trápia nočné diskotéky, chystá opatrenia

Na snímke Nový zámok v Banskej Štiavnici, archívne foto. Foto: TASR - Dušan Hein

V Banskej Štiavnici uvažujú o vypracovaní a prijatí všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým by skrátili otváracie hodiny podnikov a diskoték.

Banská Štiavnica 28. septembra (TASR) – Obyvatelia a návštevníci Banskej Štiavnice sa opakovane sťažujú na rušenie nočného pokoja a znečisťovanie verejných priestranstiev návštevníkmi diskoték a pohostinstiev v historickom centre mesta. Dlhodobý problém chce mesto riešiť na spoločnom stretnutí s verejnosťou aj podnikateľmi, v rámci svojich kompetencií však vidí jedinú možnosť v skrátení otváracích hodín podnikov. TASR o tom informovala Andrea Benediktyová z oddelenia regionálneho rozvoja a medzinárodných vzťahov.

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková zvolala na stredu (30. 9.) pracovné stretnutie, na ktorom chce riešiť problém so správaním sa návštevníkov diskoték v centre mesta. „Už dlhší čas evidujeme zvýšený počet sťažností súvisiacich s rušením nočného pokoja, znečisťovaním ulíc či s ničením osobného majetku,“ priblížila Benediktyová s tým, že podnety neprichádzajú len od obyvateľov mesta, ale aj od turistov ubytovaných v historickom centre.

Problematická je podľa Benediktyovej najmä Dolná ulica a jej súbežné ulice, na ktorých sa nachádzajú podniky organizujúce napríklad študentské diskotéky. Mesto v nadväznosti na podnety už podniklo niekoľko krokov vrátane zavedenia kamerového systému v problémových lokalitách. Na pracovnom stretnutí chcú premietať zábery z konkrétnych incidentov, ktoré kamery zachytili.

V Banskej Štiavnici uvažujú o vypracovaní a prijatí všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým by skrátili otváracie hodiny podnikov a diskoték. „VZN je prakticky jediná možnosť, akú mesto má na zabránenie takéhoto správania,“ vysvetlila Benediktyová a dodala, že primátorka sa chce pred týmto krokom stretnúť verejnosťou aj podnikateľmi, aby mohli spoločne diskutovať aj o iných riešeniach.