Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Bačovské dni predstavujú na Orave tradičnú valaskú kultúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Pavelek

Podľa riaditeľa Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Jána Šimka nechýbajú vo víkendovom programe ani vystúpenia folklórnych súborov.

Osádka 10. júla (TASR) – Festival valaskej kultúry Bačovské dni prezentuje na 20. ročníku v oravských obciach Osádka a Malatiná dojenie a strihanie oviec, syrové výrobky i predmety tradičnej ľudovej kultúry. Podľa riaditeľa Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Jána Šimka nechýbajú vo víkendovom programe ani vystúpenia folklórnych súborov.

Doplnil, že tradične dvojdňový program v Malatinej prvýkrát presunuli v sobotu do Osádky. "Na festivale bačovstva je samozrejme dôraz na celú valaskú kultúru. Rôzni výrobcovia z Oravy aj mimo regiónu sa prišli prezentovať a máme dokonca súťaž o najchutnejší syrový výrobok v štyroch kategóriách. Súťaží sa aj o najkrajšie jahňa, takže niektorí bačovia a družstvá priniesli jahniatka, ktoré budeme hodnotiť," uviedol Šimko.

"Je to festival ľudovej kultúry, takže vystupujú tiež folklórne súbory. Hlavným sobotňajším hosťom je Folklórny súbor Oravan a v nedeľňajšom programe je to Folklórny súbor Partizán. Obidva dni nechýbajú bačovské tomboly o rôzne ceny, ktoré sa zídu bačom aj ľuďom, ktorí sa bačovstvu nevenujú," dodal riaditeľ OKS.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Lýdia Vojtaššáková

Nedeľný program v Malatinej sa začne o 8.00 h rímskokatolíckou svätou omšou a od 10.00 h ponúkne jarmok ľudových remesiel. V základnej škole bude súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávka. Pri amfiteátri môžu odvážlivci súťažiť v práskaní bičom. Súčasťou programu je prezentácia tradičných tkaných kobercov, drevených plastík oravských rezbárov a zábavy dedinského človeka po práci.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.