Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Mimoriadna situácia v súvislosti s nedostatkom vody v Baldovciach trvá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Situácia je podľa starostu naďalej vážna a viac-menej sa nemení, aktuálne je celkový prítok vody na úrovni približne 3000 litrov, pričom obec spotrebuje v priemere 9000 litrov.

Baldovce 27. júla (TASR) - Mimoriadna situácia v súvislosti s nedostatkom vody v obci Baldovce v Levočskom okrese naďalej trvá. Pre TASR to potvrdil starosta Jozef Mlynár s tým, že pitnú vodu im dováža prevádzkovateľ obecného vodojemu a úžitkovú vodu im pomáha zabezpečovať susedné mesto Spišské Podhradie a tamojší dobrovoľný hasičský zbor.

"Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili pred týždňom, predtým sme vydali regulačné opatrenia, konkrétne zákaz používať pitnú vodu z obecného vodovodu na polievanie záhrad, umývanie áut, stavebné účely či do bazénov, pretože stav bol kritický. V utorok (19. 7.) minulý týždeň sme už nemali žiadnu vodu vo vodojeme, kontaktovali sme preto prevádzkovateľa, spoločnosť Granč, ktorý nám priniesol galóny s pitnou vodou, a zo závodu Baldovce sme zakúpili čistú vodu pre obyvateľov,"
priblížil starosta. Následne obec začala čistiť vodojem aj celé potrubie.

Situácia je podľa starostu naďalej vážna a viac-menej sa nemení, aktuálne je celkový prítok vody na úrovni približne 3000 litrov, pričom obec spotrebuje v priemere 9000 litrov. "Bežne je ten prítok 12 až 13 kubíkov, minulý rok v lete sme mali dokonca 20 kubíkov denne. Teraz musíme vodu dovážať, aby jej mali obyvatelia dosť aspoň na základné potreby," upozornil Mlynár.

V obci v súčasnosti žije viac ako 170 obyvateľov, nie všetci však podľa starostu dodržiavajú stanovené pravidlá a spotreba vody klesla aj po zavedených opatreniach len zhruba o 1000 litrov. Miestni pritom majú možnosť využiť okrem dovážanej vody aj obecnú studňu a dve zberné záchytné nádrže. "V utorok pršalo a má pršať aj cez víkend, tak dúfame, že sa tá situácia zlepší," uzavrel Mlynár.