Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Košický balet predstaví v Tabačke Kulturfabrik tanečné divadlo Teoréma

Na snímke zľava dramaturg a scenárista Lukáš Kopas a režisér Andrej Suchanov počas tlačovej konferencie k premiére tanečného divadla Teoréma v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach. vo štvrtok 9. marca 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Ide o experimentálnu tanečnú inscenáciu kontroverzného diela, ktoré na Slovensku doposiaľ nebolo inscenované.

Košice 9. marca (TASR) - Balet Štátneho divadla Košice (ŠDKE) uvedie v rámci projektu Medziscéna, ktorý prepája ŠDKE a kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik, premiéru inscenácie známeho diela Piera Paola Pasoliniho s názvom Teoréma. TASR o tom z divadla informoval Svjatoslav Dohovič.

Ide o experimentálnu tanečnú inscenáciu kontroverzného diela, ktoré na Slovensku doposiaľ nebolo inscenované. Dielo z roku 1968 malo pôvodne formu veršovanej tragédie, prozaický tvar mu dal autor až neskôr. Film je však už takmer celý bez dialógov, pretože sa všetko odohráva v mysliach postáv, žijúcich vo vnútornej osamelosti. Sám Pasolini označil Teorému za "semioticko-erotickú správu", za "báseň vo forme výkriku zúfalstva", ktorá bola rímskym súdom obvinená z obscénnosti a následne súdne prehlásená za poetické dielo.

Podľa režiséra Andreja Suchanova je výzvou inscenovať akékoľvek Pasoliniho dielo v divadelnom priestore. Ako povedal, aktuálnosť diela tkvie v tom, že história sa cyklicky opakuje stále v iných formách. "Teoréma obsahuje veľmi výrazné sociálno-politické motívy, ale predovšetkým sa zaoberá povahou človeka. Je meditáciou o povahe človeka, pohybujúceho sa medzi realitou, duchovným ideálom a zmyslovým opojením," opísal predlohu.

Nová inscenácia bude podľa jeho slov výnimočná aj spôsobom realizácie. "Je to pohybové divadlo, kde všetky postavy hrajú tanečníci. Sú zároveň aj hercami, lebo jednotlivé postavy majú aj texty. Nerád používam termín multižánrové divadlo, ale v tomto prípade táto charakteristika platí. Snažili sme sa o zvláštnu syntézu žánrov v kontexte Pasoliniho originálnej predlohy," dodal Suchanov.

V jednotlivých postavách sa predstavia prevažne tanečníci baletu košického divadla.

Premiéra predstavenia je naplánovaná na stredu (15. 3.) o 19.00 h v Tabačke Kulturfabrik.