Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Banícky expres odviezol k atrakciám Banskej Štiavnice a Kremnice

Ilustračné foto. Foto: TASR- Jozef Poliak

Okrem spoznávania železničnej architektúry na trase banských miest majú turisti vo vlaku postarané aj o zábavu. Starajú sa o ňu vlakoví herci.

Zvolen 11. júla (TASR) - Takmer stovka turistov, väčšinou rodiny s deťmi, sa v sobotu previezla Baníckym expresom, ktorý začal premávať zo stanice vo Zvolene, cez Banskú Štiavnicu až do Kremnice. Motorový historický vlak na trase starobylých baníckych miest sa tak zaradil k Horehronskému expresu a Zbojníckemu expresu, ktorých existenciu v minulom a tomto roku iniciovala krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

"Pasažieri Baníckeho expresu už mali možnosť absolvovať známu Trať mládeže medzi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou, ktorú v roku 1949 za 18 mesiacov vybudovalo viac ako 40.000 brigádnikov," priblížila po absolvovaní prvej časti cesty trasu vlaku Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu.

Okrem spoznávania železničnej architektúry na trase banských miest majú turisti vo vlaku postarané aj o zábavu. Starajú sa o ňu vlakoví herci, ktorí stvárňujú lokálne postavičky typické pre daný región. "Za Banskú Štiavnicu to bude štiavnický fenomén Náco, ktorý stelesňuje dobromyseľného a veselého baníka. Zástupcom Kremnice bude popoludní Alojz Atkáry, slávny cukrár, ktorý žil na pomedzí 19. a 20. storočia a vymyslel jedinečnú cukrovinku kremnický krumpeľ," uviedla pre TASR Jóbová.

Tých, ktorí sa rozhodli tento deň stráviť v Banskej Štiavnici, odviezol zo stanice priamo do centra mesta kolesový vláčik Štiavnická Anča. "Priaznivcov dejín čakala komentovaná prehliadka s názvom Židovská Štiavnica či ochutnávka sopečného vína spod štiavnického stratovulkánu," priblížila ďalej.

V Kremnici čakajú na pasažierov Baníckeho expresu otázky a indície, ktoré ich zavedú k ukradnutému pokladu. Zaujímavou alternatívou bude komentovaná prehliadka histórie mesta spojená s ochutnávkou vína a kremnického krumpľa.

Banícky expres bude premávať počas troch letných sobôt. Jazdy sú naplánované ešte na 8. augusta a 15. augusta. Kapacita vlaku je aj vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu obmedzená.