Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Envirorezort bude financovať sanáciu na Červenej veži

Na snímke zosuv pôdy v obci Banka pri Piešťanoch Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V utorok 7. januára popoludní sa na Červenej veži zosunula premáčaná pôda v objeme 851,1 m3.

Piešťany/Banka 10. januára (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR je pripravené zastrešiť sanačné práce na Červenej veži, kde sa v tomto týždni zosunula pôda. Uviedol to minister Peter Žiga, ktorý dnes v sprievode starostu obce Banka Jaroslava Janečka navštívil miesto zosuvu.

"Podľa poznatkov odborníkov sa svah dal do pohybu pre naakumulovanú vodu," povedal Žiga. V súčasnosti sa na svahu robia drenážne práce, voda je odvádzaná rigolmi až do rieky Váh, ktorý tečie pod Červenou vežou. "Je potrebné urobiť najskôr inžiniersko-geologický prieskum. Ministerstvo ho zastreší a vyčlení naň 15.000 eur," dodal minister. Na základe prieskumu sa potom budú vykonávať sanačné práce, Žiga odhaduje, že dohromady by to malo stáť okolo 50.000 eur. "Ale to je iba predpoklad, uvidíme, čo ukáže život. Všetky náklady budú uhrádzané z envirofondu, obec nebude zaťažená," dodal minister životného prostredia.

Na snímke vpravo minister životného prostredia Peter Žiga a starosta obce Banka Jaroslav Janeček pri preskúmaní zosuvu pôdy v obci Banka pri Piešťanoch
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
V utorok 7. januára popoludní sa na Červenej veži zosunula premáčaná pôda v objeme 851,1 m3. Vzniknutý zosuv premáčanej pôdy dosiahol celkovú dĺžku asi 47 metrov a šírku od 13 do 30 metrov. Ohrozené sú dva rodinné domy, k zraneniu osôb nedošlo.