Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bánovce nad Bebravou zakúpili prídavné zariadenia na kosačky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pomocou prídavných zariadení pracovníci pokosenú trávu rozsekajú na čo najmenšie kúsky a ponechajú ju voľne na trávniku.

Bánovce nad Bebravou 1. júla (TASR) - Mesto Bánovce nad Bebravou zakúpilo do výbavy prídavné zariadenia na traktorové kosačky, ktoré zabezpečia mulčovanie trávnatých plôch. Nákupom sleduje zrýchlenie procesu kosenia a optimalizáciu nákladov. Informovalo o tom v tlačovej správe.

Pomocou prídavných zariadení pracovníci pokosenú trávu rozsekajú na čo najmenšie kúsky a ponechajú ju voľne na trávniku. "Pokosená vrstva trávy uschne, zmenší svoj objem a postupne sa prepadne ku koreňom trávnika, rozloží sa, zabezpečí jeho prirodzené hnojenie, ochranu pred vysušovaním pôdy počas horúcich dní a zadržiavanie vlahy," uviedla radnica.

Mulčovanie podľa nej nie je novinkou, metóda je známa dlhé roky. "V súčasnosti ju odborníci odporúčajú v rámci zásad ekologického hospodárenia. Ďalšou výhodou je, že táto metóda šetrí finančné prostriedky na zber a odvoz trávy, jej skladovanie a likvidáciu," pripomenula samospráva.

Touto metódou pracovníci už dva roky kosia trávniky na sídlisku Dubnička, v tomto roku pribudnú plochy na ostatných sídliskách v meste. "Časť plôch vyčlení mesto na podporu života hmyzu a bude ich kosiť každé druhé kolo. Nedostupné plochy a svahy budú naďalej kosené pomocou vyžínačov," dodala radnica.