Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Na bánovskom cintoríne vybudovali nové kolumbárium

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Viaceré samosprávy pristupujú k budovaniu kolumbárií vzhľadom na nedostatok klasických hrobových miest.

Bánovce nad Bebravou 28. decembra (TASR) - Mesto Bánovce nad Bebravou vybudovalo na cintoríne nové kolumbárium. Umiestnené je v urnovom háji v areáli domu smútku. Do jeho výstavby investovala samospráva viac ako 35.000 eur z mestského rozpočtu. Informovala o tom bánovská radnica v tlačovej správe.

"Urnová stena bola doposiaľ len v mestskej časti Malé Chlievany. Nové kolumbárium v meste tvorí 64 urnových schránok v štyroch blokoch. Do jednej urnovej schránky je možné uložiť až štyri urny zosnulých, môže tak slúžiť ako rodinná hrobka," uviedla radnica.

Viaceré samosprávy pristupujú k budovaniu kolumbárií vzhľadom na nedostatok klasických hrobových miest, ale reagujú i na požiadavky občanov a rastúci počet kremácií. "Do budúcnosti mesto plánuje rozšíriť kolumbárium o ďalšie bloky, v prípade veľkého záujmu sa vopred uvažovalo aj o možnosti dobudovania na obojstranný variant," doplnila radnica.

Kolumbárium v uplynulých dňoch požehnal výpomocný duchovný Rímskokatolíckej farnosti v Bánovciach nad Bebravou Martin Nízl.