Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Bánovciach nad Bebravou zavádzajú participatívny rozpočet

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Občianske projekty posúdi najskôr z obsahovej a formálnej stránky radnica, po posúdení ich predkladatelia verejne prerokujú.

Bánovce nad Bebravou 27. februára (TASR) - Samospráva Bánoviec nad Bebravou zavádza projekt participatívneho rozpočtu. Na zámery obyvateľov, ktoré majú zlepšiť prostredie v meste, vyčlenila 10.000 eur. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.

"Do plánovania a realizácie vlastných nápadov, vecí, činností a projektov v rôznych oblastiach spoločenského života s finančnou účasťou mesta sa môžu zapojiť všetci obyvatelia. Ide o nápady v podobe projektov, ktoré môžu byť realizované mestom, alebo realizáciu zabezpečí navrhovateľ a predkladateľ projektu zmluvným spôsobom," uviedla bánovská radnica.

Každý projekt musí byť zrozumiteľný, originálny a musí byť realizovateľný na území mesta v tomto kalendárnom roku. "Projekt participatívneho rozpočtu musí byť zameraný na úpravy verejného priestranstva, športových areálov, mestského parku, areálov škôl, voľnočasové tvorivé aktivity, kultúrne a športové aktivity či verejnoprospešné služby," priblížila ďalej radnica.

V tomto kalendárnom roku vyčlenila samospráva na realizáciu zámerov obyvateľov 10.000 eur. Každý predkladateľ projektu sa môže zapojiť do participatívneho rozpočtu maximálne troma projektmi. Minimálna výška finančných prostriedkov na jeden projekt je 300 eur a maximálna 2000 eur.

Občianske projekty posúdi najskôr z obsahovej a formálnej stránky radnica, po posúdení ich predkladatelia verejne prerokujú. O rozdelení prostriedkov z mesta rozhodnú hlasovaním predsedovia komisií pri mestskom zastupiteľstve a obyvatelia.

Pravidlá participatívneho rozpočtu schválili na svojom februárovom rokovaní bánovskí mestskí poslanci.