Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Viacerí obyvatelia z bánovskej ulice K nemocnici sú v karanténe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Prijaté karanténne opatrenia nie sú prvými, ktoré museli podstúpiť obyvatelia ulice K nemocnici v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Bánovce nad Bebravou 25. januára (TASR) – Obyvatelia jedného z bytových domov na ulici K nemocnici v Bánovciach nad Bebravou zostali od pondelka v karanténe. Opatrenie tam nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na základe výsledkov víkendového skríningu obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedol prednosta Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Vladimír Vranka.

„V karanténe je jeden z troch bytových domov, ktoré obývajú príslušníci marginalizovanej rómskej komunity. Ako pozitívnych sme v nedeľu vyhodnotili 16 ľudí, z toho 14 býva práve v tom bytovom dome," priblížil Vranka.

Ďalšie pozitívne prípady sa podľa neho týkajú obyvateľov dvoch samostatných bytov v ďalšom dome, kde mesto neeviduje problém a preto ani nepristúpilo k celoplošnej karanténe. „Ide vyslovene o jeden dom, lebo pozitívne prípady sú v každom vchode," doplnil.

Karanténne opatrenia podľa neho potrvajú desať dní. „Mesto rovnako ako vlani v októbri zabezpečí obyvateľom v karanténe základné životné potreby, nákup potravín, prístup k liekom," dodal Vranka.

Skríningového testovania sa počas uplynulého víkendu v Bánovciach nad Bebravou zúčastnilo 7685 ľudí, pozitívny výsledok na nový koronavírus malo 88 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity 1,15 percenta.

Prijaté karanténne opatrenia nie sú prvými, ktoré museli podstúpiť obyvatelia ulice K nemocnici v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. V karanténe zostali od 22. októbra 2020 po tom, čo hygienici zistili medzi komunitou štyri pozitívne testované deti. Tie sa mali nakaziť v jednej z miestnych základných škôl. K plošnému obmedzeniu pohybu ako i testovaniu, ktoré obyvatelia absolvovali 27. októbra 2020 a zistili šesť pozitívnych, pristúpili hygienici vzhľadom na problém s dohľadaním kontaktov. Podľa epidemiológov tiež tamojší obyvatelia nedodržiavali opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Plošnú karanténu vtedy kritizovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá mala pochybnosti o proporčnosti prijatého opatrenia a úrady vyzvala na nápravu.