Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obce Bánovského okresu naďalej odstraňujú škody po povodni

Na snímke zatopená cesta v obci Žitná Radiša v okrese Bánovce nad Bebravou po prívalových dažďoch 27. júla 2014. Foto: TASR/KR HaZZ v Trenčíne

Zhodnotiť rozsah škôd a situáciu na majetku Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bol v Žitnej-Radiši a Uhrovci v pondelok (28.7.) aj podpredseda TSK Jozef Trstenský.

Bánovce nad Bebravou 29. júla (TASR) - V obciach Žitná-Radiša, Dubnička a Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou aj dnes odstraňujú škody, ktoré napáchala povodeň z prívalových dažďov 27. júla vo večerných hodinách. Žitná-Radiša i Uhrovec dnes pravdepodobne odvolajú tretí stupeň povodňovej aktivity, v Bánovciach nad Bebravou zostáva v platnosti druhý stupeň.

Ako informoval starosta Žitnej-Radiše Rudolf Botka, napriek pondelkovým (28.7.) dažďom sa hladina toku Radiša nezdvihla, v obci tak nezaznamenali ďalšie škody. "Pracovníci z povodia pokračujú v prácach na spevňovaní svahu, ktorý odtrhla prívalová vlna, naďalej tiež odstraňujeme nánosy bahna a nečistôt," uviedol k aktuálnej situácii v obci.

Botka plánuje dnes na 18.00 h zvolať krízový štáb. "Ak sa počasie nezmení, zmeníme tretí stupeň povodňovej aktivity na druhý," podotkol.

Odstraňovaním škôd po povodni sa naďalej zaoberá aj susedná obec Dubnička. "Obyvatelia si upratujú rodinné domy, nánosy bahna z ciest čiastočne zmyl včerajší (28.7.) dážď," spresnil starosta obce Jozef Petrek. Doplnil, že v obci zasadala aj povodňová komisia, ktorá vyhotovila dokumentáciu škôd a zápis o povodni.

"V Uhrovci naďalej odstraňujeme škody a pomáhame občanom, pripravujeme sa na opravu chodníkov a prečistenia rigolov, tiež úpravu náletových drevín. Následne budeme riešiť ďalšie protipovodňové aktivity," uviedla starostka obce Zuzana Máčeková s tým, že 30. júla by mali do obce prísť aj ťažké mechanizmy. V obci by mal podľa Máčekovej mal ešte dnes popoludní zasadať krízový štáb. "Pravdepodobne s platnosťou od 18.00 h zrušíme tretí stupeň povodňovej aktivity a vyhlásime druhý, s tým, že bude platiť dlhšie obdobie," dodala.

V Bánovciach nad Bebravou vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity v nedeľu 27. júla krátko pred 22.00 h. Ako informovala hovorkyňa mesta Ingrid Mozolová, samospráve nikto z obyvateľov škody v súvislosti s prívalovými dažďami zatiaľ nehlásil. "Vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity však naďalej platí," doplnila.

Zhodnotiť rozsah škôd a situáciu na majetku Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bol v Žitnej-Radiši a Uhrovci v pondelok (28.7.) aj podpredseda TSK Jozef Trstenský so zástupcami Odboru dopravy TSK a Správy ciest TSK, ktorá poskytne na odstránenie škôd v týchto dvoch obciach strojové mechanizmy i ľudské zdroje. "V obci Žitná-Radiša zabezpečí Správa ciest TSK prečistenie cestných komunikácií v intraviláne aj extraviláne obce a tiež prečistenie cestného príslušenstva priekopy. V obci Uhrovec zabezpečí vyčistenie priekopy v dĺžke 250 m na odvod vody z cestného telesa do potoka Radiša, taktiež prečistenie uličných vpustí v intraviláne obce a vyspraví lokálnu poruchu v intraviláne obce, ktorú spôsobili prívalové dažde," informovala hovorkyňa TSK Petra Hinková-Čimová.

Povodeň z prívalových dažďov 27. júla v Dubničke vytopila pivnice, dvory i obytné miestnosti šiestich až siedmich domov v obci, v Uhrovci pivnice a záhrady asi desiatich domov na Ulici SNP. V Žitnej-Radiši odtrhla kus cesty a ďalšie poškodila, zaplavila 15 až 20 pivníc domov, vrátane tej na obecnom úrade a v materskej škole. Obce Uhrovec a Žitná-Radiša vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity 27. júla v podvečerných hodinách, v Dubničke podľa slov starostu prišla povodeň tak rýchlo, že ho vyhlásiť nestihli.