Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Banská Bystrica ožije veľkonočnými trhmi, zvykmi a tradíciami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V kultúrnom programe, ktorý tvorí dvanásť podujatí, nebudú chýbať ľudové spevy a tance, vynášanie Moreny i rozprávky.

Banská Bystrica 25. marca (TASR) – Od budúceho týždňa Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou. Na Námestí SNP sa 28. marca začínajú príležitostné trhy, ktoré potrvajú do 5. apríla a kultúrny program pripomenie kresťanské i pohanské zvyky a tradície spájajúce sa s Veľkou nocou.

"Príležitostný trh je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného námestia. Pestrú ponuku remeselných výrobkov budú tvoriť kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany, výrobky z včelieho vosku, medovníky, med a mnoho iného. Labužníci si môžu pochutnať na rôznych pekárenských či cukrárenských výrobkoch, langošoch, chlebových posúchoch či trdelníkoch a medovine. Predajné stánky budú k dispozícii každý deň v čase od 9.00 do 19.00 h," informovala vedúca oddelenia kultúry magistrátu Jana Očenášová.

V kultúrnom programe, ktorý tvorí dvanásť podujatí, nebudú chýbať ľudové spevy a tance, vynášanie Moreny i rozprávky. Vystúpia detské folklórne súbory, žiaci základných škôl a Základnej umeleckej školy J. Cikkera. Pre obyvateľov a návštevníkov mesta pripravia tvorivé dielne, na ktorých si môžu vyrobiť kašírované vajíčka a vlastný korbáč.