Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Banská Bystrica pozýva 25. marca na námestie verejnosť, najmä školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Mesto v tento deň pozýva širokú verejnosť, aby si o 11.00 h prišli uctiť výročie oslobodenia Banskej Bystrice vojskami sovietskej a rumunskej armády na banskobystrické Námestie SNP.

Banská Bystrica 4. marca (TASR) – Od oslobodenia Banskej Bystrice vojskami sovietskej a rumunskej armády uplynie 25. marca 75 rokov. Mesto v tento deň pozýva širokú verejnosť, najmä žiakov a študentov, aby si o 11.00 h prišli uctiť toto výročie na banskobystrické Námestie SNP k Pamätníku hrdinom sovietskej a rumunskej armády - Čiernemu obelisku. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Mesto v spolupráci s Múzeom SNP, Stredoslovenským múzeom, Klubom vojenskej histórie Golian, programom Školy za demokraciu a koordinovaným Centrom komunitného organizovania pripravilo 25. marca pre školy rôzne sprievodné akcie. Treba sa na ne prihlásiť do 15. marca.

"Okrem výstavy v historickej radnici o oslobodení mesta pod Urpínom triedy môžu počas spomienkových osláv využiť bezplatné prehliadky expozícií Múzea SNP a v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea. Na starších žiakov a stredoškolákov čaká v kinosále Múzea SNP film Cesta Magdalény Robinsonovej od režiséra Mareka Šulíka. Premietanie o 9.00 h je spojené s následnou diskusiou," priblížila Marhefková.