Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Banská Bystrica vytvára nové nástroje na riešenie nezamestnanosti

Cieľovou skupinou projektu je 40 dlhodobo nezamestnaných Banskobystričanov, ktorí sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi.

Banská Bystrica 30. mája (TASR) - Riešiť dlhodobú nezamestnanosť v lokálnych podmienkach prostredníctvom medzitrhu práce je cieľom pilotného projektu Od dávok k platenej práci, ktorý realizuje mesto Banská Bystrica.

Spolu s partnermi - Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Banská Bystrica, Centrom vzdelávania neziskových organizácií a Krajskou rozvojovou agentúrou Banská Bystrica - vytvoria tzv. medzitrh práce.

"Ide o dočasne podporované zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných poberateľov dávky v hmotnej núdzi, prijímateľov sociálnych služieb, spojené s aktivitami zameranými na zvyšovanie ich zamestnateľnosti," informovala TASR hovorkyňa primátora Monika Pastuchová.

Cieľovou skupinou projektu je 40 dlhodobo nezamestnaných Banskobystričanov, ktorí sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a sú prijímateľmi sociálnych služieb.

Jedným zo zamestnávateľov medzitrhu práce bude aj podnik medzitrhu práce, ktorý zamestná 15 osôb z uvedenej cieľovej skupiny. V rámci projektu bolo navrhnuté kreovať tento podnik ako neziskovú organizáciu mesta.

Zriadenie podniku medzitrhu práce schválili mestskí poslanci na májovom zasadnutí. Medzi ostatnými zamestnávateľmi medzitrhu práce budú aj príspevkové, dodávateľské a ďalšie organizácie mesta, ktoré dajú prácu 25 dlhodobo nezamestnaným poberateľom dávok v hmotnej núdzi.

Banskobystrické mestské zastupiteľstvo schválilo zabezpečenie realizácie pilotného projektu a schválilo tiež spolufinancovanie vo výške 5 % z celkových oprávnených výdavkov z rozpočtu mesta. Celkové oprávnené výdavky na realizáciu aktivít projektu podľa zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku predstavujú 313.119 eur, z ktorých poskytovateľ pomoci Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR poskytne 95 %, teda 297.463,05 eura. Mesto sa bude podieľať na realizácii aktivít 5 %, 15.655,95 eur, čo bude rozložené do obdobia dvoch rokov. Uvedená suma je plánovaná v rozpočte mesta.

Plán pre dlhodobo nezamestnaných sa skladá z troch stupňov: prípravného stupňa procesu začleňovania, zacvičovacieho stupňa a stupňa profesionalizácie. Táto fáza projektu sa začne od júla hneď po ukončení prípravnej fázy. V letných mesiacoch sa budú účastníci projektu podieľať na čistení verejných priestranstiev, peších komunikácií, údržbe verejnej zelene atď.

Podľa námestníčky pre služby mestského úradu Márie Filipovej pilotný projekt prispeje k vytvoreniu a overeniu podmienok medzitrhu práce v lokálnych podmienkach. "Po zrealizovaní projektu budú zovšeobecnené závery a odporúčania pre legislatívny proces a spracované návrhy a postupy pre implementačnú prax aj v ďalších regiónoch. Vďaka projektu vzniká šanca, že vybraní dlhodobo nezamestnaní Banskobystričania sa zmenia na aktívnych zamestnancov," konštatovala Filipová.

Národný projekt Od dávok k platenej práci odštartoval v apríli a potrvá do novembra 2013. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.