Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Banská Bystrica vyzýva vlastníkov, aby odstránili invázne rastliny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Invázne rastliny majú schopnosť rýchlo sa šíriť koreňmi, odlomkami a semenami. Vytláčajú pôvodné rastlinstvo, a to aj na veľkých plochách.

Banská Bystrica 9. júla (TASR) - Banskobystrická samospráva sa usiluje o minimalizovanie inváznych rastlín na svojom území, a preto na základe oznámenia o ich povinnom odstraňovaní k tomu pravidelne vyzýva vlastníkov, správcov a užívateľov pozemkov v meste. TASR o tom v utorok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Invázne rastliny majú schopnosť rýchlo sa šíriť koreňmi, odlomkami a semenami. Vytláčajú pôvodné rastlinstvo, a to aj na veľkých plochách. Okrem ničenia prírody môžu spôsobovať veľké ekonomické škody, najviac v poľnohospodárstve a lesníctve.

"Nepôvodné druhy rastlín na našich mestských pozemkoch odstraňujú Záhradnícke a rekreačné služby. Zamestnanci si vedú presnú evidenciu výskytu inváznych rastlín aj evidenciu opakovaných zásahov na ich likvidáciu. V prípade výskytu týchto rastlín na pozemkoch vo vlastníctve fyzických alebo právnických osôb im oddelenie životného prostredia zasiela výzvy na ich bezodkladné odstránenie a zabezpečenie pravidelnej údržby pozemku," konštatovala vedúca oddelenia životného prostredia magistrátu Beata Kostúrová.

Viaceré invázne druhy v súčasnosti tvoria rozsiahle porasty, najčastejšie popri vodných tokoch, cestách, železniciach a na opustených priestranstvách. Často zasahujú do cenných pôvodných rastlinných spoločenstiev.

"Invázne rastliny sa vyskytujú hlavne v okrajových častiach mesta, ktoré nie sú dostatočne kosené. Taktiež sú v objektoch bývalých priemyselných podnikov, ktoré boli zlikvidované a ich pozemky sú desiatky rokov neudržiavané, napríklad Smrečina či bývalý areál Slovenky. Nájsť ich môžeme i v lokalite bývalých záhradkárskych osád, ktoré sú pripravované na výstavbu, ale vlastníci pozemkov sa nijako nepričinili o likvidáciu nepôvodných druhov. Ide o zrušené osady Pod Urpínom, na konci Hviezdoslavovej ulice a aj o záhradkársku oblasť nad Internátnou ulicou," vysvetlila Eva Furčáková z oddelenia životného prostredia.

Na Slovensku platná legislatíva ustanovuje zoznam inváznych rastlín. Medzi bylinné druhy je zaradený napríklad boľševník obrovský, ambrózia palinolistá či zlatobyľ kanadská a obrovská. Na zamedzenie ich šírenia sa vlastníkom pozemkov odporúča ich pravidelná údržba najmä kosením, mulčovaním, podsekávaním či vytrhávaním.